Dette solsikre feriemålet knuser alle rekorder

Amadores-stranden på Gran Canaria går for å være en av de flotteste på øya. Foto: Bård Ove Myhr.

Nordmenns appetitt etter solferie på Kanariøyene er kraftig økende. I fjor reiste 460.000 feriegjester fra norske flyplasser til en av de populære spanske øygruppen utenfor vestkysten av Afrika.

Det er en økning på 24.000 i forhold til året før. Totalt sett hadde øyene besøk av 16 millioner turister, noe som knuser alle tidligere rekorder. Det er en vekst på hele 2 millioner på bare ett år, skriver avisen Dag & Natt som følger turistutviklingen på øyene fra måned til måned.

Norge en av topp-nasjonene

For nordmennene er favoritten Gran Canaria som er i en divisjon for seg selv, og reiseselskapene har anslått at tre av fire som reiser til en av Kanariøyene velger nettopp Gran Canaria.

LES OGSÅ: Her finner du de aller billigste billettene til Kanariøyene

Det vises også tydelig på statistikken fra i fjor. På denne øya er vi nå den fjerde største nasjonen, bare slått av Tyskland, Storbritannia og Sverige.

I alt 349.000 nordmenn la ferieturen sin til Gran Canaria og de kjente og svært solsikre feriestedene på sørsiden av øya. I første rekke reiser nordmenn til Puerto Rico, Arguineguin, Puerto de Mogán og Playa del Inglés.

Dominerer som ferie-favoritt

Den raske veksten for Kanariøyene samlet har vært stor i flere år på rad nå, ikke minst på grunn av terror-aksjonene som har rammet konkurrerende feriemål som Egypt og Tyrkia.

Selv om reiseaktiviteten til disse landene har begynt å ta seg opp igjen, er det fortsatt Kanariøyene som er den helt dominerende destinasjonen.

LES OGSÅ: Fortsetter å selge taxfree på fly tross salgsnedgang

Kanariøyene har tradisjonelt vært et populært reisemål i vintersesongen, men har tatt seg kraftig opp også som sommerferie-mål for mange nordmenn. I motsetning til de spanske feriemålene på og langs kysten av Spania, holder temperaturen seg behagelig varm på øya ute i Atlanterhavet også i sommermånedene.

Reiser igjen og igjen og igjen

Mye av suksessen for Kanariøyene er den store gruppen av gjester som reiser fast til en av øyene, år etter pr etter år. I en undersøkelse som reisearrangøren Ving, som er dominerende norsk aktør til øyene, gjennomførte i fjor var resultatet entydig:

-Hele 85 prosent av de som deltok i undersøkelsen hadde vært på Kanariøyene tidligere, og 45 prosent hadde vært der seks ganger eller mer, viste selskapets undersøkelse.

Når Vings reisepanel svarte på hva som lokker dem til Kanariøyene år etter år, var svaret like klart: Det er raskeste vei til varme i vinterhalvåret. Halvparten svarte også at hovedmålet for å reise dit var sol og bad.

-Kanariøyene er et reisemål som passer de aller fleste behov og lommebøker. Flytiden er kort, været er stabilt og tidsforskjellen liten. Det er tydelig at nordmenn liker seg på her, for 89 prosent av deltakerne svarer at de kunne tenke seg å reise tilbake, skriver selskapet om undersøkelsen.

Slik gikk det med de andre

Av de andre Kanariøyene er det først og fremst Tenerife som trekker nordmenn, men her er trafikken fra Norge langt mer beskjeden. I fjor besøkte 87.000 nordmenn denne øya og populære steder som Playa de las Americas og Los Cristianos.

Deretter følger Lanzarote med 21.000 norske turister, og Fuerteventura med 8.000 norske besøkende. Den minste av de fem øyene, La Palma, fikk 2.700 nordmenn på besøk.

Her er listen over de 10 største turistgruppene på Gran Canaria:

  1. Tyskland 1.051.547 (+3,4 pst.)
  2. Storbritannia 943.176 (+ 14,5 pst.)
  3. Sverige 365.169 (+ 6,3 pst.)
  4. Norge 349.064 (+ 6,4 pst.)
  5. Nederland 243.990 (+ 8,7 pst.)
  6. Danmark 186.021 (+ 7,3 pst.)
  7. Finland 132.346 (+ 5,3 pst.)
  8. Belgia 119.179 (+ 1,4 pst.)
  9. Sveits 114.270 (+1,1 pst.)
  10. Italia 98.018 (+ 10,7)

LES OGSÅ: Innføringen av turistskatt et tema på flere populære reisemål

LES OGSÅ: Ikke bare Kanariøyene, men også London svært populært blant nordmenn