Vil hindre aksjoner mot Syden-turister i sommer

Myndighetene er redd for aksjoner mot turistene på grunn av overturismen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere av de populære turiststedene langs Middelhavet har nådd et kritisk nivå på antall besøkende. Nå settes det i verk tiltak som skal hindre at lokale aksjonister på nytt går til fysisk angrep på besøkende for å jage dem hjem.

Overturisme har blitt en alvorlig vekker for turistmyndigheten i flere land der infrastrukturen ikke er dimensjonert for hordene av turister som i økende grad flommer inn i områdene hver sommer.

Det har ført til opprør mot besøkende på steder som Barcelona, Palma på Mallorca, Venezia og Dubrovnik. De siste årene har lokalbefolkningen på disse stedene protestert mot den økende turismen og det med stadig tøffere metoder.

-Turister, dra hjem, er budskap som har møtt besøkende til populære sør-europeiske byer. Aksjonene retter seg ikke bare mot den voldsomt søkende turismen, men også mot at kapitalsterke utledninger kjøper opp lokale eiendommer i stor stil. Ikke for å leie ut til lokalbefolkningen, men for å fylle med enda flere turister. Slik har protestene også fått karakter av et sosialt opprør.

Følg flysmart24.no på Facebook og få reisenyhetene først

Situasjonen har blitt så alvorlig at myndighetene i de aktuelle områdene nå har blitt presset til å ta grep for å bremse flommen av besøkende. Ifølge reisenettstedet Skift.com har man funnet noen foreløpige løsninger på flere av stedene, og som iverksettes må som en ny sommersesong står for døren.

The European Tourism Association, som representerer mer enn 900 turoperatører, har også gått inn i et samarbeid med de ulike stedene for å komme med tiltak som man håper skal hindre nye opptøyer. Organisasjonen minner om at turismen betyr livsviktige inntekter og sysselsetting for de aktuelle stedene.

I Barcelona, som hvert år besøkes av mer enn 30 millioner besøkende,  skal myndighetene gå inn og forsøke å spre turiststrømmen ut over større deler av året. Så sent som i fjor høst var det protester mot turister på byens strand.

I dag er det en voldsom besøkstopp på sommeren, hvor byen syder av turister. Grepet blir ikke å dempe turismen men å komme med tiltak slik at man unngår de store toppene som er så kraftige at lokalbefolkningen sier at de føler seg som gjester i sin egen hjemby. Dessuten skal antall utleiesenger reduseres.

I Dubrovnik er det spesielt de sentrale delene med Gamlebyen som er problemet. Der innfører lokale myndigheter i år rett og slett en begrensning i antall besøkende i disse områdene. Det, melder nyhetsnettstedet Skift, vil også innebære at noen turistskip blir hindret i å besøke byen.

Også i Venezia blir det snakk om å dempe cruiseskipaktiviteten. Der har besøkende båter opplevd å bli møtt med en armada av småbåter med protestanter som ber skipene forsvinne. Lokalbefolkningen har også fått nok av halvnakne turister som stuper fra bruene i byen, eller som bader i byens fontener med minimalt med klær på seg.

I Palma ble det i fjor rett og slett satt et tak på antall gjestesenger byen skal tilby, og man skal forsøke å få antallet ned i 500.o00.

Her er det ikke bare lokalbefolkningen som innser at man har kommet til en grense. Også visekonsernsjefen i en av landets største hotellkjeder, Gabriel Barceló, sa til avisen El Pais at grensen nå var nådd:

– Vi kan ikke ta imot flere turister om sommeren, sa han.

FNs turistorganisasjon UNWTO har også grepet fatt i den voksende konflikten som turistveksten skaper en rekke kontinenter, ikke bare i Europa. Organisasjonen mener at det ikke er den voksende turismen i seg selv som er problemet, men at de lokale myndighetene ikke har reagert raskt nok for å løse de utfordringene som veksten skaper.

LES OGSÅ: Slår knallhardt til mot økende feriefyll på Mallorca
LES OGSÅ: Utlendinger kritiserer prisnivået og service på Oslo Lufthavn
LES OGSÅ: Fikk ikke sove om natten på feriehotellet, fikk nesten hele oppholdet gratis