BAs eiere vurderer å kjøpe Norwegian

Norwegian er hard presset økonomisk. Langrutesatsingen har vært kostbar. Foto: David Dyson

Eierselskapet bak flere av Europas store selskaper, britiske IAG, har torsdag bekreftet at det vil forberede et bud på Norwegian Air Shuttle. Det var nyhetsbyrået Bloomberg.com som først meldte om saken.

Byrået har lagt ut en foreløpig melding om saken, og varsler at den kommer tilbake med nye detaljer.

Etter at nyheten ble kjent skvatt aksjen opp 27 prosent på Oslo Børs. Nå er all handel med aksjen stanset. Børsen skriver at den vil undersøke årsaken til de kraftige bevegelsene. Like etter klokken 12 ble ble handelen sluppet løs igjen, og aksjen føk i været som en rakett.

-Et kjøp vil gi BA og IAG et solid fotfeste i Skandinavia, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til flysmart24.no.

IAG eier bl.a. British Airways, spanske Iberia, irske Aer Lingus og lavprisselskapet Vueling.

Norwegian er slett ikke ukjent for IAG. Konsernet ledes av Willy Walsh. Han var en av de få flyselskapslederne som i sin tid gikk ut og støttet Norwegians søknad om å få trafikkrettigheter til USA for nordmennenes irske datterselskap.

Willy Walsh

Nyhetsbyrået skriver at Norwegian passer inn i konsernets planer for å stå bedre rustet mot konkurransen fra det øvrige lavprismarkedet.

Følg flysmart24.no på Facebook og få reisenyhetene først

IAG, eller International Airlines Group, eier fra før også lavprisselskapet Level som har startet med lavpris langruter, akkurat som Norwegian. I flere tilfeller har Level gått inn på direkte konkurerrende ruter med det norske selskapet.

IAG presiserer at konsernet ikke har gått inn i noen konkret prosess med å fremme et bud ennå.

Ifølge norske E24 skal IAG verdsette Norwegian til rundt tre milliarder dollar, inkludert gjelden i selskapet. Det utgjør i overkant av 23 milliarder norske kroner. Mange betrakter derfor Bloombergs anslag på budet som feil, siden Norwegian har en netto gjeld på 22 milliarder kroner.

IAG har kjøpt en eierpost på 4,6 prosent i det norske selskapet.

«Minoritetsinvesteringen har som intensjon å etablere en posisjon der det er mulig å innlede diskusjoner med Norwegian, inkludert muligheten for et fullt bud på Norwegian», skriver IAG videre ifølge E24.

Analytiker: Kan få solid fotfeste i Skandinavia

Norwegian skriver i en pressemelding torsdag ettermiddag at «det nettopp har blitt gjort oppmerksom på at International Airlines Group (IAG) har kjøpt 4,6 prosent av aksjene i Norwegian Air Shuttle ASA.»

-Norwegian hadde ingen kjennskap til denne transaksjonen før den ble omtalt i media torsdag formiddag. Norwegian har heller ikke vært i dialog med IAG om saken. At IAG-gruppen nå går inn som aksjonær i Norwegian, viser at et stort internasjonalt luftfartskonsern har tro på Norwegians forretningsmodell og globale vekststrategi, skriver selskapet.

Hans Jørgen Elnæs

Analytiker Elnæs i selskapet Winair sier at for IAG vil et kjøp bety at det kan få et betydelig fotfeste i Skandinavia og ikke minst tilgang til Norwegians langdistansefly.

-Et annet vesentlig poeng er at Norwegian ligger inne med store bestillinger på fly hos både Boeing og Airbus. Jeg tror IAG ser at veksten i flytrafikk kommer i lavprissegmentet og at de vil benytte muligheten til å posisjonere seg gjennom ett oppkjøp av Norwegian, mener Elnæs.