Feriegjester rasende over doblet turistskatt

Det blir dyrere å slikke sol på Mallorca og Ibiza denne someren på grunn av den doblede turistskatten. Foto: Ving

Nordmenns feriefavoritter Mallorca og Ibiza har over natten doblet turistskatten i årets høysesong. Det har ført opphetede reaksjoner fra turister som ikke har vært informert om den høye ekstrakostnaden.

Den økte skatten besøkende må betale ble iverksatt fra sommersesongens begynnelse den 1. mai.

Fra denne dato og frem til sesongslutt 31. oktober må alle turister over 16 år betale opp til 4 euro per dag for hver person.

Skatten er gradert etter standarden på hotellene, og for en familie på fire som bor på de beste hotellene vil det denne sommersesongen koste 160 euro – eller 150 norske kroner – hver dag, eller 2.100 kroner for to uker langt ferie.

Ikke nok med det, på toppen av skatten kommer moms på avgiften og gjør summen 10 prosent høyere.

Skatten betales til hotellet, normalt ved ankomst.

Avisene på øyene forteller om sterke reaksjoner fra turister som ikke har vært informert om skatteøkningen. Ekstra-regningen har fått det til å koke under topplokket på mange.

Det har hotelleierne forståelse for:

-Det er en svært stor økning, nå man tar hensyn til prisene på konkurrerende destinasjoner. Mange var ikke klar over økningen og har nok reagert deretter, sier Javier Vich som er president for Palma and Cala Major Hoteliers Association til avisen Majorca Daily Bulletin.

Mallorca og de andre øyene som den økte skatten omfatter, forsvarer den med den med at den skal brukes til å reparere miljøskader og slitasje på historiske severdigheter som følge av den voldsomt økte turismen til øyene.

Mallorcas befolkning blir tredoblet i sommersesongen som følge av det store turistinntrykket. Pengene blir også brukt til langsiktige tiltak som skal sette øya og dens befolkning bedre i stand til å håndtere de store besøksmengdene, heter det i myndighetenes begrunnelse.

Også på ferieøyene er de som lever av turistene kritiske til økningen, og mener myndighetene driver turistene vekk med å ilegge dem så høye skatter.

På kommentar-plass i avisene får besøkendes sinne utløp der innsendere truer med å reise til Hellas og andre ferieland på grunn av det høye skattenivået.

For å bo på en- og to- og trestjerners hotell koster det nå 2 euro per natt, på fire-stjerners hotell er det 3 euro og fem-stjernes 4 euro. Oppå dette kommer momsen.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først