Spansk avis: Vil ha Ryanair med på kjøp av Norwegian

Ryanair vil være med å oppkjøpet av Norwegian. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nå kan også det irske lavprisselskapet Ryanair være på vei inn i kampen om å overta Norwegian. Det sammen med britiske IAG, som bl.a. eier British Airways og Iberia, melder en spansk avis tirsdag formiddag.

Avisen Expansion skriver ifølge E24.no at flere aksjonærer i IAG, morselskapet til British Airways som ved to tilfeller har forsøkt å kjøpe det norske flyselskapet Norwegian, har pushet på for å få ledelsen i IAG til å samarbeide med Ryanair om å kjøpe det norske selskapet.

Tanken skal være at BA beholder Norwegians lagruter, mens Ryanair beholder kortrutene.

At Ryanair nå forøkes trukket inn i kampen om Norwegian står i sterk kontrast til den svært aggressive holdningen selskapets eksentriske sjef, Michael O’Leary, har hatt overfor sine norske utfordrere det siste året.

Han forsøkte først å få til et samarbeid med Norwegian om å mate inn passasjerer i Norwegians langlinjer.

Da Norwegian i stedet valgte å samarbeide med konkurrenten EasyJet, har O’Leary en rekke ganger senere spådd Norwegians konkurs. Det har førte til at det norske selskapet mistet noe av sin børsverdi. Tirsdag stiger aksjekursen for Norwegian igjen, etter å ha falt kraftig den siste uken.

For åtte måneder siden ble Ryanair-sjefen sitert slik i Travel Weekly:

– Norwegian er borte om fire til fem måneder. De holder på å gå tomme for penger, de klamrer seg fast på en daglig basis, sa han. Påstanden ble avvist av Norwegian som tøv.

Noen investeringsfond fra London, listet blant IAGs aksjonærer, foreslår at selskapet og Ryanair gjør et felles bud på Norwegian.

Fondsforvaltere har diskutert en slik mulighet med investeringsbanker, ifølge markedskilder, skriver Expansion.

Ingen av de to selskapene ønsker tirsdag å kommentere opplysningene i den spanske avisen.

Den norske flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair har liten tro på at Ryanair skal være lysten på å overta Norwegian:

-Hvis Ryanair skulle legge inn et bud på Norwegian vil oppkjøpet havne på bordet hos EU konkurransetilsyn og sannsynligheten ville vært stor for at det ble en rekke begrensninger på et kjøp av Norwegian. Ryanair’s første bud er alltid laveste pris, det ville også gjelde om irene skulle snu seg rundt for å kjøpe Norwegian, sier Elnæs, men legger til:

-Derimot tror jeg at både ledelsen og aksjonærene i Norwegian er mer velvillig innstilt for et oppkjøp av IAG, forutsatt at hele Norwegian inkluderes i dealen og en fair pris som inkluderer de underliggende verdiene i Norwegian, mener han.

I dag driver Ryanair og Norwegian en heftig konkurranse seg imellom i Europa. Selv om det irske selskapet er rundt fem ganger større enn Norwegian målt etter antall passasjerer, er nordmennene en konstant plage for Ryanair og selskapets vekstplaner.

Mens Ryanair tidligere stort sett bare fløy på sekundærflyplasser, ofte lang fra de store byene, har det de senere år endret profil og satset på å nå flere forretningsreisende og rykket inn på flere av de store og sentrale lufthavnene i Europa. Sist på storflyplassen i Frankfurt hvor selskapet etablerer base.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først