Gikk inn for landing på feil flyplass

Airbus-flyet fra det spanske selskapet Vueling var på vei mot feil flyplass da flyvelederne grep inn. Foto: Vueling

Da Airbus-maskinen fra det spanske lavprisselskapet Vueling skulle gå inn for landing i Hamburg, var pilotene i ferd med å gå ned på feil flyplass. Da måtte flyvelederne gripe inn.

Hendelsen fant sted fredag. Flyet, som var på vei til den nordtyske byen, kom i rute fra sin hovedbase i Barcelona og skulle foreta en helt normal landing på Hamburgs internasjonale flyplass som heter Fuhlsbüttel.

Nå er det slik at det ikke langt fra Fuhlsbüttel ligger en annen flyplass, den tilhører den europeiske flyfabrikken Airbus men har absolutt ikke åpent for rutetrafikk.

Ifølge nettstedet Aviation Herald, som løpende rapporterer som luftfartshendelser, oppsto situasjonen da Fuhlsbüttel-flyplassens ILS-system var ute av funksjon.

Dette systemet sender en radiostråle til alle fly for å lede dem presist inn på rett kurs og høyde mot flyplassen. Pilotene får informasjonen fra dette systemet inn på sine skjermer i cockpit.

Fordi dette systemet var ute av funksjon, ble flyene ledet manuelt ned og på grunn av en hendelse på rullebane 05 hadde flyplassen innført krav til lengre avstand mellom landende fly enn det som ville være normalt.

Likevel, Airbus A320-flyet fra Vueling, hadde fått beskjed om at de skulle lande på rullebane 05.

Pilotene på det spanske flyet ville foreta en visuell landing. Dette ga flytårnet dem anledning til.

Men det gikk ikke lang tid før flyvelederne skjønte at de spanske pilotene var på feil kurs. Etter hvert som flyet kom nærmere det som skulle være målet, oppdaget flyvelederne at flyet riktignok var på vei til rullebane 05 men at det rett og slett var på vei mot feil flyplass.

De hadde kurs inn mot rullebane 05 på naboflyplassen Finkenwerder.

De grep inn i situasjonen og instruerte mannskapet til å svinge mot venstre og ikke gå lavere. Mannskapet endret kurs, løftet flyet 200 fot og satte kursen mot rullebane 05 på riktig flyplass, Fuhlsbüttel. 

De fortsatte deretter mot riktig flyplass og landet sikkert, og det på riktig rullebane også.

-Slikt kan skje når rullebanene ikke ligger så langt fra hverandre, selv om det er en uvanlig hendelse. Tydeligvis var det så store sikkerhetsmarginer her at det ikke var fare på ferde. At ILS-systemet er nede, skjer fra tid til annen. Da bruker man i stedet et system som heter RNP og som er et GPS-alternativ, sier lederen i flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, til flysmart24.no.

Vueling er et kjent selskap for norske reisende, og flyr fra Barcelona også til norske flyplasser.

Det eies av flykonsernet IAG, som også eier giganten British Airways og det nasjonale spanske flyselskapet Iberia.

Den senere tid har IAF vært knyttet til et mulig kjøp av Norwegian.