Flere feriemål i Syden vil bremse masseturismen

Valencia melder seg på listen over Middelhavsbyer som vil bremse masseturismen. Foto: Spain Holidy

Flere populære feriemål langs Middelhavet har etter hvert opplevd så stor vekst i turismen at de har sett seg nødt til å bremse turistinvasjonen. Nå melder to nye feriemål seg på prosessen.

Både Valencia i Spania og den populære ferieøyen Capri i Italia har bestemt seg for å følge eksemplene fra flere av de andre kjente feriemålene som har sett seg nødt til å innføre turist-begrensninger.

Til nå gjelder det byer som Barcelona, Venezia, Dubrovnik og Palma på Mallorca der myndighetene har blitt tvunget til tiltak etter voksende protester fra den fastboende lokalbefolkningen. Mengden turister har blitt så voldsomt etter hvert at lokalbefolkningen sier de ofte føler seg som gjester i egen by.

Tiltakene har enten bestått i begrensinger i adgangen til å leie ut leiligheter til utledninger, tak på antall cruiseskipanløp per døgn og også et øvre antall besøkende per dag på utvalgte områder.

Dette er tiltak som også Valencia vil være med på.

Valencia-regionen vil begrense masseturismen med blant annet nye regler mot korttidsutleie av leiligheter, skriver Spaniaposten.

Loven, som ikke minst er ment å ramme selskaper som Airbnb, er regional og vil derfor gjelde for hele Costa Blanca.

I forslag til nye lover på området åpnes det for å gi bøter på opptil 6 millioner norske kroner for huseiere som ignorerer nye og strengere utleieregler.

Hensikten med innstrammingene er å hindre at normale boområder omgjøres til områder kun for turister.

Valencia følger dermed etter områder som Catalonia (Barcelona) og Balearene (Mallorca) som allerede har innført liknende restriksjoner, skriver avisen.

Den italienske øyen Capri, som har over to millioner besøkende i året, kommer også med tiltak som ligner de som Valenzia allerede har måttet ty til.

Borgermester Gianni De Martino vil foreløpig ikke være konkret om hvilke tiltak som er aktuelle på Capri.

-Vi kan ikke hindre besøkende i å legge til her med sine båter, men vi gjøre noe, sier Capris borgermester Gianni De Martino til avisen Corriere Della Sera.

Venezia besøkes av 60.000 turister hver dag er det både snakk om å begrense cruise-trafikken til byen, samt lede turister utenom de mest pressede områdene for å beskytte infrastrukturen og unngå at byen skal bli nedgriset av søppel.

Utfordringen for de hardt pressede stedene er at mens de vil stagge den sterke veksten i antall besøkende, er de helt avhengig av inntektene fra de samme turistene.

Derfor har Venezias borgermester, Luigi Brugnaro, sendt ut en meddelelse der han understreker at besøkende er ønsket:

-Alle turister vet at de er velkommen om de respekterer byen. Samtidig har vi en oppgave å beskytte Venezia, og det er derfor vi har valgt tiltak som skal være tillatt innenfor landets nåværende lovverk, sier han.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først