Analytiker: – Kjos iscenesetter oppkjøpshistorie

Ryanair skal ha vært ut etter å kjøpe deler av Norwegian. Foto: OSL

Bjørn Kjos har sendt Norwegian-aksjen til værs igjen etter at han i dag har avslørt at Ryanair har vært interessert i å kjøpe deler av selskapet. Analytiker tror Kjos nå jobber for å øke prisen på selskapet.

Norwegian-gründeren har i et intervju med nyhetsbyrået Reuters fortalt om interessen fra det irske lavprisselskapet.

– Jeg kan bekrefte at Ryanair har vist interesse for Norwegian Air, og at jeg har tatt dette opp med styret, sier Kjos til Reuters.

Det skjer i en situasjon der det britiske flykonsernet IAG (International Airlines Group) med bl.a. British Airways og spanske Iberia i stallen, har gjort forsøk på et oppkjøp av det norske selskapet.

Det tok ikke lang tid før Ryanair la ut en melding der de tilbakeviser Kjos’ utspill og sier at selskapet ikke har vært – eller er – interessert i å kjøpe.

IAG har kjøpt 4,61 prosent av Norwegian og har uttrykt vilje til å kjøpe resten. Dette har verken Bjørn Kjos eller styreleder Bjørn Kise avvist, men ment at det er for tidlig å selge selskapet nå.

-Jeg har liten tro på at Michael O’Leary har satt radaren på Norwegian og planlegger ett oppkjøp. Ryanair har nok med å få nyervervede selskapet Lauda Motion på skinner. Så dette utspillet tror jeg Bjørn Kjos og kommunikasjonsteamet i Norwegian selv har iscenesatt for å signalisere til IAG at det har vært andre interessenter i Norwegian. Dette er en del av spillet omkring IAG og Norwegian, og vi vil nok se mer av dette fremover, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair til flysmart24.no.

Elnæs er ikke i tvil om motivet:

-Kjos og aksjonærene vil ha høyest mulig pris for Norwegian, sier Elæns, men legger til:

-På den andre siden tror jeg at IAG er velkommen som eier, sier han.

Hans Jørgen Elnæs. Foto: Winair

Ifølge opplysninger som tidligere har vært kjent, skal Ryanair tidligere ha vært interessert i å kjøpe 20 prosent av det norske selskapet.

-Dette utspillet fra Ryanair kom i 2017 og kanskje i sammenheng med at irene ikke fikk noen mulighet til å kjøpe deler av Air Berlin, som gikk konkurs på høsten. Det er ikke usannsynlig at Ryanair ville posisjonere seg sammen med Norwegian, for å fronte at Lufthansa Gruppen og britiske EasyJet fikk kjøpe opp restene av Air Berlin, sier Elnæs.

Kjos har etter IAGs oppkjøpsforsøk sagt at også andre selskaper har meldt sin interesse for å kjøpe Norwegian, men ikke nevnt navn på hvilke selskaper dette skal ha vært.

Derfor har Kjos nå sluppet navnet, mener Elnæs.

Ryanair-sjef Michael O’Leary har derimot sagt så sent som denne uken at han ikke er interessert i å kjøpe Norwegian, og det hovedsakelig på grunn av selskapets problemfylte økonomi.

-Å investere i Norwegian er som å fange en fallende kniv. sa O’Leary på et pressemøte.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først