Turister bedt om å plukke plast på Syden-ferien

Plukking av plast og annet søppel på strendene på Mallorca, Menorca og Ibiza ble gjennomført i organisert form sist sommer. Foto: Beach Clean Balearic

Kampen mot plast i havet fortsetter også når folk er på ferie. Nå er det organisert en egen ryddeaksjon på bl.a. nordmenns feriefavoritt Mallorca. Turistene deltar i stort omfang.

Skal du til Mallorca, Menorca eller Ibiza i sommer, skal du ikke bli overrasket hvis du blir bedt om å delta i pukking plast og annet søppel på stranden der du ligger.

Kampen mot forsøplingen av havet tar ikke ferie.

Flere steder på øyene blir det i sommer gjennomført ryddeaksjoner der målet er å få de hundretusener av besøkende til å delta i plast- og søppelryddingen i feriepardisene.

Aksjonen – som har navnet Beach Clean Balearic – ble stiftet tidligere i sommer av unge entusiaster.

Selv om den ennå er ny har den på kort tid fått stor oppslutning blant utenlandske turister på solferie på øyene.

Nå opererer den organiserte gruppen av ildsjeler på ulike steder på øyene for å få turistene med på å holde strender og hav fri for plast og annet søppel.

Det har ikke vært vanskelig få dra turister opp av solsengene for å få dem med på å rydde strendene. De kjenner problemstillingen godt igjen fra sine egne hjemland.

Aksjonen informerer om sin ambulerende aktivitet gjennom en egen Facebook-side og en nettside der formålet med arbeidet blir utførlig forklart.

De lokale myndighetene på øyene har stil opp for aksjonen med gratis søppelposer annen finansiering.

-Hele verden har plutselig har oppdaget at det største problemet er plastavfall. Det er ikke biologisk nedbrytbart. Det kommer til slutt inn i den marine matkjeden og kan ikke bare kan drepe marine arter og fugler men også ende opp på tallerkenene våre, sier en av ildsjelene bak arbeidet mot plast, Francisco Martin.

Hos reiseoperatørene faller aksjonen i god smak. Vings informasjonssjef, Siri Røhr-Staff, sier til flysmart24.no at de ber sine gjester om å vise sine standpunkt mot miljøforsøpling i praksis:

-Hvert år gjennomfører vi en «Beach Cleaning Day» på de reisemålene dette er mulig. Det innebærer at personalet plukker søppel og gjør det fint på strendene. Vi oppmuntrer også gjestene våre i å delta for å vise sine standpunkt overfor lokale myndigheter. Det ble nylig gjennomført en «beach cleaning» bl.a. på Sunwing på Rhodos, sier hun.

Aksjonen skal pågå ut september, og da vil den dekke det meste av toppsesongen på de populære ferieøyene i Middelhavet.

Lik flysmart24.no på Facebook