Livsfarlig «hvithai» var ingen drapsmaskin likevel

Det ble slått full alarm da det i forrige uke ble oppdaget det man antok var en hvithai i farvannene utenfor Mallorca. Nå viser det seg at et dreide seg om en noe mindre farlig utgave av arten.

Bildet av en silhuett gikk Europa rundt, og tabloidavisene var ikke sene om å slå opp bildet av det som bl.a. ble presentert som «en grusom dødsmaskin.»

Avsene viste bildet av den store «uhyret» som ble presentert som en fem meter lang hvithai etter forskere hadde observert den i Cabrera – sør for Mallorca.

Alarmen kom etter at forskningsteamet hadde oppdaget og fulgt «hvithaien» i en times tid. Dette var en observasjon ved selvsyn som for forskerne var viktig. Den anses for å være aggressiv og farlig for mennesker.

Den ble omhyggelig filmet og tatt bilde av, og et av bildene har gått sin seiersgang hos ulike europeiske medier. Dette til skrekk og advarsel til folk på ferie nettopp i dette området, et av Europas heftigste sommerferie-reisemål.

Nå viser det seg at det ikke var en hvithai likevel, men en håbrann. Også den i haifamilien, men stort sett farlig bare for fisk. Forskerne har i etterkant sagt at det ikke er enkelt å se forskjell på de to haisortene.

Den norske ekspertisen omtaler Lamna nasus, som er det latinske navnet, som «Nordsjøens hvileløse jeger»:

– Imponerende, men harmløs, slår de norske Havforskningsinstituttet fast.

Håbrann er ikke så sjelden, den kan ofte sees også i norske farvann.

-Den er utbredt langs det meste av norskekysten og i andre nordlige farvann jakter den sild og makrell og andre fiskearter nær overflaten, skriver instituttet om denne haisorten.

Lik flysmart24.no på Facebook