Denne kan gjøre sikkerhetskontrollen kjappere

Slik ser den nye og tredimensjonale røntgenmaskinen ut som kan lette all fremtidig sikkerhetskontroll. Foto: IP Security

Dette monsteret av en røntgen-maskin kan i fremtiden gjøre sikkerhetskontrollen på flyplassene enklere. Den sjekkes nå ut i USA, og skal testes på en flyplass i Skandinavia i starten av neste år.

Sikkerhetskontrollen på flyplassene er ofte en kraftig tidstyv på reisene. Prosessen har en leid tendens til å gå riktig sakte, akkurat i de situasjonene hvor du selv har det travelt.

Nå er det hjelp underveis.

Transportation Security Administration (TSA), sikkerhetsmyndigheten i USA, tester nå ut en helt ny maskin på flyplasser for å sjekke om dette kan være utstyret som kan gjøre kontrollen grundigere og enda raskere.

Et eksemplar av en ny CT-skanner kan være i drift på den første flyplassen, JFK-flyplassen i New York, allerede i løpet av denne måneden.

Det dreier seg nemlig om en forbedret utgave av de to-dimensjoanle maskinene som er i drift på de fleste av verdens flyplasser, også i Norge.

Den nye CT-skanneren er 3-diemsjonal. Foto: American Airlines

Den nye maskinen er tredimensjonal, og kan rotere og gi et 360 graders bilde av den bagasjen som blir kontrollert, og gir kontrolløren mulighet til å studere innholdet i bagasjen fra alle vinkler.

LES OGSÅ: Slik blir de nye SAS-flyene

TSA mener at fordelen vil være at den nye maskinen vil gi kontrollørene en bedre mulighet til visuelt å inspisere innholdet og således kunne oppdage sprengstoff og andre ulovlige gjenstander.

For publikum er det mest gledelige at den nye maskinen  vil gjøre det helt unødvendig å ta ut flytende væske i kontrollen.

I dag er det slik at man som regel må ta den flytende væsken, lagt i en egen gjennomsiktig pose, under kontrollen. Det er denne praksisen som nå kan være historie.

Dette, mener TSA, vil bety raskere kontroll.

-Ja, bruk av CT-teknologi forbedrer kontrollen, mener TSA-administratoren David Pekoske som mener at den nye teknologien vil en umiddelbar forbedret effektivitet i sikkerhetskontrollen.

Adm. dir. i selskapet IP Security, Nikolai Berglund, opplyser til flysmart24.no at den nye maskinen vil få sin test her i Skandinavia om ikke lenge.

-Jeg kan bekrefte at en stor lufthavn i Skandinavia vil teste ut skanneren i en periode på seks måneder. Dette gjøres for å vurdere kvaliteten på maskinen, sier Berglund.

Han vil foreløpig ikke si hvilken flyplass i Skandinavia som skal utføre testen.

Lik flysmart24.no på Facebook