Truer streikende ansatte med rutekutt og oppsigelser

Ryanair kan bli rammet av flere streiker denne uken. Foto: Ryanair

Det irske lavprisselskapet Ryanair står foran dager med massive streiker. Det har fått ledelsen til å true de ansatte for å stoppe det som selskapet omtaler som «unødvendige streiker.»

Selskapets sjef, Michael O’Leary, sier at streikene kan føre til at selskapet kommer til å kutte i flyprogrammet til vinteren.

Det vil igjen, sier han, føre til oppsigelser av ansatte både fremme i cockpit og i kabinen. Han sier ifølge den britiske avisen The Guardian at rutekutt og oppsigelser vil skje i de markeder der selskapets lønnsomhet er hardest presset.

-Hvis de unødvendige streikene fortsetter og ødelegger vårt rykte og vår inntjening i visse lands markeder må vi revurdere vårt rutenett i vinter. Det kan føre til at vi reduserer flyflåten og berøre basene og deres ansatte, sier O’Leary ifølge avisen.

I Norge opererer Ryanair i to markeder. Selskapet er en stor aktør på Sandefjord Lufthavn Torp, men selskapet etter nedleggelsen av Rygge i 2016 overførte to ruter til Oslo Lufthavn.

Bakgrunnen for striden oppsto i en helt uventet situasjon før siste årsskifte.

Da forbløffet Ryanair hele Europas luftfartsindustri da selskapet like før jul gikk ut og sa at det ville inngå forhandlinger med fagforeningene i de ulike land med sikte på å få til en tariffavtale med sine ansatte.

Ryanair har vært kjent som et selskap som har foraktet og motarbeidet fagforeninger. Dette til tross, nå satset selskapet på å få til kollektive avtaler for sine ansatte.

Dette førte til at en rekke avtaler er i boks, men også stridigheter og streiker der man ikke har lyktes å bli enige.

Denne uken topper det seg siden det ligger det an til streiker i en rekke av selskapets aller største og viktigste markeder. Det gjelder i Spania, Portugal, Italia og Belgia. Også noen irske piloter har varslet arbeidsnedleggelse onsdag og torsdag.

Streikene har fått selskapet til å kansellere 600 flyvinger, noe som vil ramme opp mot 100.000 passasjerer som får problemer med feriereisene sine.

Dette har fått O’Leary til å blåse ut:

-Vi kan ikke godta at våre kunders flyvinger blir forstyrret av et lite mindretall av piloter, sier Ryanair-sjefen.

Både piloter og ansatte krever konkurransemessige betingelser i et marked som i dag er preget av pilotmangel.

Ryanair har gått ut med informasjon om at pilotene har fått avtaler som tilsvarer en lønnsøkning på 20 prosent i en femårig avtale. O’LEary mener pilotene skal være svært godt fornøyd med dette og mener at dette er mye mer enn deres kolleger i konkurrerende flyselskaper har fått.

Prosessen med fagforeningene kjøres imidlertid videre, selv om de nye og dyrere arbeidsavtalene har kostet på selskapets bunnlinje. Lavere pris per passasjer og kraftig økte drivstoffutgifter reduserte resultatet med 20 prosent i forhold til i fjor, viste tall selskapet la frem mandag.

Likevel, økonomien er solid. Regnskapet viste et overskudd på 319 millioner euro, eller knapt 3 milliarder norske kroner for kvartalet for de tre månedene april, mai og juni.

Lik flysmart24.no på Facebook