Nekter å betale streike-rammede erstatning

Ryanair nekter å betale de streikerammede reisende noen form for erstatning. Foto: Ryanair

Piloter og kabinansatte i det irske lavprisselskapet Ryanair har gjennomført en rekke streiker denne uken, og har varslet nye. Nå nekter flyselskapet å betale erstatning til de mange streikerammede passasjerene.

Streikene har rammet selskapet hardt, og minst 600 flyavganger i Ryanairs største og viktigste markeder har blitt kansellert på de to siste streikedagene, onsdag og torsdag.

Det har rammet over 100.000 reisende i Spania, Portugal, Italia, Belgia og i Irland som frustrert har måttet konstatere at ferieplanene har blitt ødelagt.

Ifølge EU-bestemmelser har hver reisende krav på kompensasjon når flyavgangen blir mer enn tre timer forsinket på grunn av forhold som selskapets selv anses å være ansvarlig for.

For reisende i den delen av rutenettverket som har blitt rammet denne uken vil hver av passasjerene ha krav på å få 250 euro, eller knapt 2.500 norske kroner, i erstatning etter at flyene har blitt innstilt.

Nå sender Ryanair ut en melding om at selskapet ikke akter å betale ut noen erstatning til passasjerene, melder nyhetskanalen Sky News.

Ryanair har gjort sin egen fortolkning av reglene og mener at selskapet ikke kan stilles til ansvar når ansatte går til det selskapet mener er ulovlige streiker.

Det mener at streikene er «utfor selskapets kontroll». Dette er ordene flyselskapene bruker når de vil unndra seg erstatningsansvar.

Ifølge Sky News er dette en oppfatning som avvises av britiske luftfartsmyndigheter. De slår fast at det kun er tariffstridige streiker utenfor eget selskap som kan føre til at erstatningsplikten kan bortfalle.

I dette tilfellet er det streiker innenfor Ryanairs egen organisasjon som er den direkte årsak til problemene.

Ifølge nyhetskanalen er det heller ikke mye juridisk tvil om en slik oppfatning. Senest i vår behandlet EU-domstolen en liknende sak og avgjorde den i de reisendes favør.

Ryanair har vært rammet av en rekke streiker etter at selskapet før nyttår for første gang aksepterte å forhandle om arbeids- og lønnsvilkår for sine ansatte gjennom deres fagforeninger.

Lik flysmart24.no på Facebook