Vil droppe sikkerhetskontroll på mindre flyplasser

Sikkerhetskontrollen på mange amerikanske flyplasser kan bortfalle, hvis et forslag fra TSA

De amerikanske sikkerhetsmyndighetene (TSA) har gjort en vurdering som går ut på å kutte ut sikkerhetskontrollen på mange av de mindre flyplassene i USA. Forslaget er helt uaktuelt i Norge, ifølge Luftfartstilsynet.

Det er en arbeidsgruppe innenfor Transportation Security Administration (TSA) som har kommet med forslaget i et internt dokument som nyhetskanalen CNN (video) har offentliggjort.

Forslaget vil omfatte flyplasser som har ruter med fly som tar 60 passasjerer eller mindre. I USA vil dette bety 150 av 440 flyplasser.

TSA ble etablert etter terrorangrepet på USA 11. september 2001, og er den etaten som forstår sikkerhetsarbeidet i amerikansk transportsektor, med flyplassene som det viktigste arbeidsfelt.

Forslaget har allerede møtt kraftige protester og karakterisert som «farlig».

CNNs egen ekspert på terror, Paul Cruickshank, karakteriserte det som oppsiktsvekkende at et slik forslag i det hele tatt er lagt frem.

Andre mener forslaget er «latterlig» og mener terrorister ikke vil nøle med å bruke denne muligheten til å kunne komme seg på et fly av en mindre type for å begå terror.

TSA-talsmann Michael Bilello sier imidlertid til CNN at liknende forslag har vært luftet tidligere, og at han har inntrykk av at forslaget blir tatt mer alvorlig nå enn før. For øvrig vil TSA ikke kommentere saken.

Arbeidsgruppen mener at det bare vil bety en «liten risikoøkning» å fjerne kontrollen på de små flyplassene.

Dessuten at de små flyene ikke vil være attraktive for terrorister fordi potensialet for å forvolde skade ikke vil være stort nok. Terrorister vil gå etter større fly der tap av menneskeliv vil være større og slik oppnå hensikten med å vekke så stor oppmerksomhet som mulig, heter det i dokumentet.

De store flyplassene har også bedre utstyr enn de små, mener gruppen.

Ifølge forslaget er det meningen at passasjerer fra små flyplasser ikke skal gjennom sikkerhetskontroll på flyplassen de drar fra, men skal bli kontrollert når de ankommer de større flyplassene for å fly videre.

I forslaget skriver gruppen at å fjerne sikkerhetskontrollen vil staten spare 115 millioner dollar (930 millioner norske kroner. red.) årlig.

Forslaget vil gjelde rundt 10.000 passasjerer hver dag, og på de flyplassene som forslaget omfatter jobber det i dag 1.299 ansatte i sikkerhetskontrollen.

Nina B. Vindvik er juridisk direktør i Luftfartstilsynet. Hun skriver i en epost til flysmart24.no:

– Det  foreligger ingen planer om å fjerne sikkerhetskontrollen ved mindre flyplasser i Norge. Norge følger det felleseuropeiske regelverket, og vi kjenner ikke til noen planer om noe lignende her, skriver hun.

Lik flysmart24.no på Facebook