BA-sjef slår alarm: Over to timers passkø på Heathrow

Sjefen for BA krever handling av landets myndigheter for å få ned køtiden i passkontrollen på Heathrow. Foto: BA

Folk som ankommer hovedflyplassen Heathrow i London opplever å måtte stå i over to timer i passkø før de får slippe inn i landet. Nå krever sjefen for British Airways at myndighetene griper inn straks.

Det er i et innlegg i storavisen The Times at BA-sjefen kommer med det som i britisk presse omtales som «en dramatisk beskjed.»

Alex Cruze skriver at situasjonen er «fullstendig uakseptabel» og hevder at flyplassen så langt i år har brutt sin egen målsetting om maksimal køtid i passkontrollen hele 6.000 ganger.

Han sier at situasjonen på Heathrow er mye verre enn på noen annen hovedflyplass i verden, og sier situasjonen nå må bringes under kontroll for all framtid.

Heathrows eget mål er at briter og ankommende fra andre EU/EØS-land ikke skal vente mer enn 25 minutter før de er gjennom grensekontrollen, mens folk fra den øvrige verden skal vente maksimalt 45 minutter.

Dette målet er en av verdens viktigste flyplasser milevis fra å innfri, ifølge Cruze. Spesielt går det ut over ikke-europeere som i snitt nå må regne med å stå i kø i minst to timer før de slipper inn i landet.

Han omtaler situasjonen som «en farse» og krever at innenriksministeren straks griper inn i situasjonen, og spør hvilket signal om åpenhet landet sender når Storbritannia står foran et exit fra EU neste år.

Cruz har også tidligere rykket ut for å advare myndighetene om de lange køene. Da har svaret imidlertid vært at tingens tilstand på Heathrow er tilfredsstillende.

BA er Heathrows absolutt største kunde, med mer enn 200 destinasjoner til 75 land. Fra Oslo er det SAS som i tillegg bruker Heathrow som London-flyplass.

Lik flysmart24.no på Facebook