Protestene virket – kraftig turistsmell for Mallorca

Protestene mot den økende turismen på Mallorca har møtt reisende på flyplassen i Palma denne sommeren. Foto: Arran

De mange protestene mot masseturismen på Mallorca ser ut til å lykkes. I sommer har feriefavoritten merket en klar nedgang i antall besøkende. Svikten merkes også fra Norge.

Det har vært stort fokus på overturismen til den spanske ferieøya i lang tid, og i sommer opplevde ankommende gjester at de ble møtt med plakater på flyplassen i Palma der de ble anklaget for «å drepe Mallorca.»

Nå viser ferske tall fra Majorca Hoteliers Federation at antall overnattinger på øya gikk ned med 10 prosent i juli, og at det ligger an til det samme for august.

Det alvorlige er at det er på de viktigste områdene av øya at nedgangen merkes.

De dårlige tallene er en helt ny trend for den populære øya som i mange år har opplevd en kraftig vekst. Så stor har tilstrømmingen vært at det har vokst frem en betydelig motstand i lokalbefolkningen over den massive turistinvasjonen som øya, og spesielt hovedstaden Palma, har opplevd.

For å møte den fallende etterspørselen nå i sommer har hotelleierne vært nødt til å kutte prisene drastisk, noen steder så mye som med 25 prosent, i et forsøk på å fylle opp ledig kapasitet.

Sommerens nedgang kommer etter en laber vår, der mye dårligere vær enn normalt for årstiden førte til at besøkstallene ikke var så høye som de normalt ville være.

Næringen selv peker ikke på de mange protestene mot masseturismen som årsak til nedgangen, men forklarer svikten med at billigere feriemål som for eksempel Tyrkia har kommet på banen igjen.

-Vi har ikke sjanse til å konkurrere på pris med visse andre feriemål, sier Francisco Marín fra hoteleierforeningen på Playa de Palma.

Også i Norge har reisearrangørene merket en dalende interesse for Mallorca denne sommeren:

-Ja, vi ser noe nedgang i etterspørsel etter Mallorca. Men om det skyldes tropevarme her hjemme eller mediedekning av forholdene der er vanskelig å si. Mallorca er fortsatt en av nordmenns absolutte favoritter og en av våre største destinasjoner om sommeren, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI (tidligere Star Tour) til flysmart24.no.

Også på flyplassen i Palma har man merket at det har ankommet færre utenlandske gjester denne sommeren.

Veksten i antall passasjerer er ifølge flyplass-selskapet AENA på bare 1,9 prosent i juli, svakt til denne flyplassen å være. Også andre viktige flyplasser for ferietrafikk melder om dårlige tall i sommer.

Den sviktende etterspørselen på Mallorca kan komme til å få langvarige følger for de som lever av turismen til øya.

Hotelleierne opplever nå at spesielt britiske turoperatører er på jakt etter priskutt når de skal forhandle om hotellkapasitet til neste sommer.

Sentrale personer i Mallorcas turistindustri, bl.a. president Eduardo Gamero i den lokale reiselivsorganisasjonen Fomento del Turisme, har advart sterkt mot å la protestene mot turismen gå for langt.

Han avslørte allerede i juni at tallet på besøkende var på vei ned.

Han advarte da mot hvilke følger dette kan få for økonomien på øya, og at en «forakt for tradisjonelle verdier på øya» kan få konsekvenser for familienes velferd.

Lik flysmart24.no på Facebook