Snart klart for passasjerfly med bare én pilot

Skal fremtidens passasjerfly ha bare én pilot. Foto: YouTube

Ville du synes det var trygt dersom passasjerflyet du satt i ble fløyet av bare én pilot? Det kan bli en realitet i nær fremtid hvis en av verdens største flyfabrikker lykkes med nytt prosjekt.

Amerikanske Boeing jobber nemlig på høytrykk for å kunne tilby verdens flyselskaper en ny type passasjerfly som skal kreve bare en flyver i cockpit, mot normalt to i dag.

Det er visedirektøren for Boeing-fabrikkens HorizonX-afdeling, Steve Nordlund, som avslører dette overfor britiske medier.

Dagens lovgiving tilsier at det – av sikkerhetshensyn – skal være to piloter i cockpit hvis det er flere enn 20 passasjerer om bord i et fly.

Boeing vil ikke avsløre for mye om hvordan de nyutviklede flyene skal produseres for å kunne operere med bare en flyver.

Nordlund sier bare at fabrikken «tar i bruk ny teknologi» for å klare dette, og at han ikke tror det vil ta så lang tid før et slik produkt kan være på markedet.

I dag er kravet to piloter fordi den andre skal kunne føre fartøyet videre dersom den ene av flyverne blir syke om bord.

Boeings prosjekt kommer som en gave til verdens flyselskaper.

For det første gjør den stadig voksende trafikken at det i ikke alt for fjern fremtid vil mangle flere hundre tusen piloter.

Dessuten vil det å kutte fra to til én pilot føre til at flyselskapene sparer store beløp i lønnsutgifter.

Pilotene er blant de best gasjerte ansatte i flyselskapene, og en innsparing på dette området vil gi raske resultater.

Det er bare et stort usikkerhetsmoment med Boeings plan, ifølge avisen The Independent:

Vil flyselskapene ha dette flyet? Vil passasjerene føle at sikkerheten blir så mye dårligere at de ikke vil fly med et selskap som tar i bruk fly med kun én pilot?

Steve Nordlund sier at det er avgjørende for prosjektet at de sivile flyselskapene virkelig ønsker et slikt passasjerfly.

Hvis det ikke blir stor nok etterspørsel vil fabrikken tilby produktet til fraktflyselskaper.

Også hos Boeings konkurrent, europeiske Airbus, jobbes det med å utvikle fly med bare én pilot.

Fra fabrikken understrekes det imidlertid at prioriteten er å utvikle langdistansefly som trenger bare to piloter.

Lik flysmart24.no på Facebook