Har fått nok av aksjonene mot Mallorca-turistene

Mange har fått nok av protestene mot turismen på Mallorca. Foto: Arran

Lokalmyndighetene på Mallorca har fått nok av de mange aksjonene mot turismen på den populære spanske ferieøya. De har nå rykket ut med en erklæring der de slår fast at turistene er velkommen.

Demonstrasjonene mot turismen har pågått i hele sommer, og har foregått på flyplasser og inne i byene.

Besøkende har blitt møtt på flyplassen med bannere med slagord mot turismen. Dessuten har hotellfasader blitt tagget med de samme slagord. Budskapet har vært at «turismen dreper Mallorca.»

I den siste uken har imidlertid aksjonistene flyttet sine demonstrasjoner ned til strendene, der de har brukt dramatiske virkemidler for å få frem sitt budskap.

Nå har de lokale myndighetene satt foten ned overfor de mange protestaksjonene.

Politikerne har funnet det nødvendig å sende ut en kunngjøring der de tar avstand fra de mange aksjonene og sier at alle er velkomne  til å besøke øya og hovedstaden Palma.

– Palma er en åpen by for alle som ønsker å besøke den, heter det i uttalelsen. Øyas regjering tilbakeviser kritikk og understreker i uttalelsen at turismen på øya skal drives etter bærekraftige prinsipper.

Den foreløpig siste aksjonen skjedde på stranden i feriebyen Arenal, på sørsiden av øya, for noen dager siden.

Mange familier var ute for å bade og kose seg da medlemmer fra den venstreorienterte gruppen Arran slo til med nok en aksjon. Mange av turistene, som man antar var spanske, skal ha reagert med sinne mot demonstrantene, og ropte mot dem at deres opptreden var «skamløs.»

De ble også minnet om viktigheten av turistindustrien, og at aksjonene kan føre til at folk kan komme til å miste jobbene sine.

Da politiet kom frem til stranden der protestaksjonen foregikk, stakk aksjonistene av.

Denne sommeren har Mallorca fått færre besøk enn tidligere år. Det har ført til at hoteller har måttet redusere prisene sine selv midt i høysesongen.

For restauranteiere har inntektene gått ned med rundt 20 prosent, ifølge avisen Majorca Daily Bulletin.

Presidenten i Mallorcas restaurantforening, Alfonso Robledo, sier at utelivsnæringen merket nedgangen allerede i mai.

Han knytter dette til de mange grepene som har blitt gjort for å stagge masseturismen til øya, bl.a. ved å begrense mulighetene for utleie av private leiligheter til turistene.

Det er også klart at Spania har mistet turister fordi feriegjester fra store europeiske land i år har valgt å reise østover i Middelhavet, til Hellas og Tyrkia, på ferie.

Lik flysmart24.no på Facebook