Truer med «den største streiken i Ryanairs historie»

Ryanair trues av ny storstreik, nå blant de kabinansatte i fem land. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det irske lavprisselskapet Ryanair har i sommer opplevd en bølge av streiker i store deler av pilotkorpset. Nå truer en ny og omfattende konflikt. – Det vil bli den største streiken i selskapets historie, mener de ansatte.

Det er tusenvis av kabinansatte i fem land som nå krever å få bedre lønns- og arbeidsvilkår.

Det gjelder arbeidstakere i  Spania, Italia, Portugal, Nederland og Belgia som truer med å legge ned arbeidet.

Bryter streiken ut, vil det lamme selskapet i noen av det største og viktigste markeder. Hundrevis av avganger vil bli kunne bli innstilt og skape store problemer for titusenvis av passasjerer.

Streiken er varslet til slutten av september, hvis det ikke oppnås dialog med selskapet. Ryanair har til nå ikke villet kommentere situasjonen.

I et brev til selskapet fredag omtaler kabinforeningene den mulige konflikten som «den største streikeaksjonen som selskapet noensinne har opplevd,» skriver nyhetsbyrået Reuters.

Beslutningen om det blir streik, vil bli tatt førstkommende torsdag, den 13. september.

Fagforeningenes krav er at de kabinansatte får lokale avtaler som er knyttet til avtaleverket i hvert enkelt land. Hittil har Ryanair insistert på at de ansatte skal forholde seg til irsk lovgiving, uavhengig av hvilket land de jobber i, fordi Ryanair er et irsk selskap.

Fernando Gandra, som er direktør i den portugisiske fagforening SNPVAC, har overfor nyhetsbyrået sagt at de ansatte håper å unngå konflikt:

– Vi vil løse det. Vi ønsker ikke å streike, sier han.

Den ny streiketrusselen kommer etter at selskapet i hele sommer har vært omfattet av en rekke streiker blant pilotene. Nå ser den situasjonen ut til å være løst til pilotenes fordel.

Når de kabinansatte nå melder seg med egne krav, kommer det som følge av at Ryanair for første gang i historien har åpnet for å forhandle ansattes lønns- og arbeidsvilkår med fagforeninger. Tidligere ville selskapet kun ha individuelle avtaler.

Lik flysmart24.no på Facebook