Flykaptein på jobb la seg til å sove blant passasjerene

En pilot på United Airlines-flyet la seg til å sove blant passasjerene mens han jobbet på fly fra USA og Europa. Foto: United

En kaptein hos United Airlines skapte engstelse blant passasjerene da han kom inn i kabinen og la seg til å sove i en liggestol på første klasse. Han var på jobb.

Episoden skjedde under en sju timer lang flyving fra USA til England forleden. Saken er blitt omtalt i engelske aviser der selskapet har rykket ut og forsikret at alt var under kontroll på flyvingen.

Hendelsen ble dokumentert av en passasjer som har offentliggjort bilde av den sovende piloten.

Flyveren hadde trukket teppet godt over seg i den behagelige lie flat-sengen på flyets mest eksklusive klasse. Uniformen hadde han lagt over stolen ved siden av seg.

Blant passasjerene spredte det seg en uro over sikkerheten på flyvingen når en av pilotene hadde lagt seg til å sove. Flyet gikk i rute fra Newark-flyplassen utenfor New York til Glasgow.

Etter halvannen time sto kapteinen opp og returnerte til cockpit.

Nå har selskapet rykket ut med en forklaring om at det på den aktuelle flyvingen var tre piloter på jobb fordi returflyvingen til USA er over åtte timer.

På lengre flyruter er pilotene ifølge selskapet pålagt å ta pauser. Derfor har pilotene eget sted, som er skjermet fra passasjerene, hvor de kan legge seg og slappe av. Det hadde de ikke på den aktuelle flyvingen, derfor ble et passasjersete gjort tilgjengelig for dem.

Forklaringen beroliger ikke en tidligere politimann som var med flyet. Han sier at han reiser mye mellom USA og Storbritannia, men at han aldri noen gang har opplevd at en av flymannskapet har lagt seg til å sove blant passasjerene:

– Pilotene trenger sikkert hvile, men det bør jo skje skjermet fra passasjerene. Og jeg synes ikke en kaptein skal sette seg i en slik sårbar situasjon blant hundrevis av passasjerer, sier mannen til avisen Express.

Informasjonssjef Knut Morten J0hansen i SAS vil ikke kommentere praksisen i United, men sier at en slik situasjon ikke ville skje hos SAS:

– Nei, våre business-seter er forbeholdt passasjerene, og en ansatt som er på jobb vil absolutt ikke ha anledning til å sove der, sier han og mener at en slik hendelse uansett ikke ville ta seg godt ut overfor passasjerene.

Bare når ansatte reiser passivt, altså til og fra jobb, kan de hos SAS bli plassert blant andre passasjerer.

Lik flysmart24.no på Facebook