Cruiseskip skaper helseskadelig luft på gresk ferieidyll

Santorini kalles postkortøya fordi svært mange av de vakre prostpektkortene fra Hellas er fotografert på denne øya. Foto: Apollo

Santorini omtales gjerne som den greske postkortøya, og betraktes som en av de vakreste i den greske øyverdenen. En fersk luftmåling har imidlertid sendt sjokkbølger inn over lokalbefolkningen og turistindustrien.

Målingene ble kjent denne uken og avslører at luftforurensningen for de som bor og oppholder seg på Santorini kan være direkte helseskadelig.

Det er ikke vanskelig å peke ut synderen:

Cruisetrafikken til den idylliske øya er heftig. Årlig besøkes Santorini av 2 millioner gjester, og mange av disse ankommer med et av de mange store cruiseskipene som spyr ut svovel og andre miljøskadelige stoffer.

Likevel slipper skipene å forholde seg til de skjerpede utslippskrav fra EU.

Ifølge den engelske avisen The Telegraph, gjengitt i svenske Aftonbladet, viste to ulike målinger i forrige uke at luftforurensningen på øya var 17 ganger høyere enn hva man normalt kan måle ved en godt trafikkert vei.

– Vi fant konsentrasjoner på over 340.000 partikler per kubbik centimeter. Ved en veltrafikkert vei er konsentrasjonen rundt 20.000 – 30.000, sier dr. Axel Friedrich, som er ekspert på luftforurensning, til den britiske avisen.

Middelhavet har med årene blitt Europas svar på Karibia, med en voldsom trafikk av cruiseskip. Felles for svært mange av disse er at de fra sin base i Barcelona gjerne legger turen innom de greske øyene på sin rundtur i middelhavsbassenget.

Den kraftig voksende cruiseskiptrafikken, som har skapt bekymring også i Norge, har satt økt fokus på den forurensningskilde denne turistaktiviteten er og hvilken skade den kan påføre nærmiljøet.

Santorini er et av de mest populære stoppestedene. Et anslag sier at 850.000 av det totalt antallet besøkende hvert år, kommer med cruiseskip.

EU kom i 2015 med skjerpede krav til utslipp fra skip i Østersjøen, men de nye reglene gjelder ikke for Middelhavet. Nå vil sjøfartens organisasjoner ha nye krav til utslipp.

– Jag ville ikke reist til Santorini. Det er en trussel mot din helse, sier Sönke Diesener, som er talsperson for den tyske miljøorganisasjonen NABU. Organisasjonen fører en kampanje for en svovelfri sone i Middelhavet.

Lik flysmart24.no på Facebook