Ferieøya er møkk lei «uanstendige» vestlige turister

Flere episoder der vestlige turister har fornærmet folk på Bali og deres tro, har satt sinnene i kok. Foto: Ving

Vestlige turisters oppførsel mens de har besøkt hellige steder på den indonesiske ferieidyllen Bali kan nå føre til at det blir forbudt å gå uten følge på visse områder av øya.

Bali blir igjen invadert av millioner av turister etter at et par terrorangrep tidlig på 2000-tallet førte til en dramatisk nedgang i antall besøkende.

Nå er turistene tilbake, men det er ikke alle besøkende som er like velkomne.

Flere episoder av det lokalbefolkningen ikke nøler med å karakterisere som både «uanstendig og respektløs» har den senere tid ført til negative reaksjoner overfor vestlige turister.

Spesielt har det opprørt mange av lokalbefolkningen at besøkende, med lite klær på seg, er blitt observert i nærheten av de hellige stedene. I et tilfelle poserte en bikinikledt kvinne foran kamera ved et gammelt tempel mens hun utførte yoga-øvelser.

En annen episode satte sinnet kom i kok langt opp i regjeringsapparatet:

Nylig ble det publisert et bilde av en dansk mann som viste ham sittende på Linggih Padmasana-helligdommen i Pura Luhur Batukaru-tempelet.

Helligdommen er formet som en trone og er reservert for den viktigste guddom i balinesiske hinduisme. Å sitte på den anses som svært støtende mot lokalbefolkningens tro, skriver avisen The Guardian.

Eksemplene har blitt mange av det øyas myndigheter omtaler som både uanstendig og respektløs opptreden.

Indonesia har strenge blasfemilov og det indonesiske hinduistiske religiøse rådet ønsker å sette en stopper for denne aktiviteten, og forbereder flere tiltak for å hindre uønsket opptreden.

Et av dem er å forby besøkende å kle seg i bikini og andre minimale plagg i nærheten av landets helligdommer. Et annet er å innføre en ordning der besøkende skal ha en offisiell ledsager med seg når de skal besøke de hellige stedene.

Den nye regjeringen på Bali har gitt uttrykk for at den store tilstrømmingen av turister til øya har hatt negativ innvirkning på livet på øya, og at flommen av besøkende begynner å bli et problem.

Balis assisterende guvernør Tjokorda Oka Artha Sukawati, kjent som Cok Ace, har ifølge den engelske avisen sagt at det har vært en økning i «respektløs oppførsel av turister som besøkte Balis hundrevis av hellige hinduistiske steder.»

For vestlige turister er den indonesiske øya betraktet som et ferieparadis. Idyllen ble imidlertid brutt etter et terrorangrep på øya i 2002, og antall besøkende falt kraftig. Situasjonen ble ikke bedre da øya tre år senere igjen ble rammet av terrorangrep.

De senere årene har imidlertid antall besøkende tatt seg opp igjen. Bali har hatt et godt grep på vestlige turister, også fra Norge.

Lik flysmart24.no på Facebook