Verdens lengste nonstop flyrute er i gang

Singapore Airlines fly tilNew York gjørres klar for avgang torsdag kveld. Foto. Singapore Airlines

Her gjøres rute SQ22 klar for avgang fra Changi-flyplassen i Singapore. Dette spesialinnredede flyet vil ikke ta bakken før over 18 timer senere. Det betyr at verdens lengste nonstop flyrute er et faktum.

– Ønsker mannskap et lykke til og gratulerer til favorittselskapet!

Lykkeønskningene strømmet på fra luftfartsinteresserte i hele verden da Singapore Airlines, nylig kåret til verdens beste flyselskap, tok av for første gang på det som fra nå av er verdens lengste flyrute uten mellomlanding.

Planleggingen av denne første avgangen har vært intens, men selskapet måtte tåle en smule forsinkelse på premiereturen. Etter rutetabellen skulle flyet trekkes fra gate klokken 23.35 lokal tid (17.35 norsk tid.) Men først 23.59 kom det seg av gårde.

Flyet skal ifølge ruten lande klokken 06.00 på Newark-flyplassen utenfor New York, det er fredag klokken 12 norsk tid.

Da har det vært i luften i 18 timer og 25 minutter, og har på denne tiden tilbakelagt 15.341 kilometer.

Verdens lengste nonstop flyrute i dag er Qatar Airways rute mellom Doha og Auckland på New Zealand, den varer i over 16 timer, eller 14.353 kilometer.

Flyet Singapore Airlines bruker har en maksimale flytid på over 20 timer.

Det er ingeniørkunst av ypperste klasse som har gjort denne flyvingen mulig.

Flyet er en spesialutgave av den europeiske Airbus-fabrikkens nye flysuksess, Airbus A350-900. Flyet er utstyrt med ULR-benevnelsen, som betyr at den har ekstra lang rekkevidde (ultra long range.)

For å få til denne lange flyvingen har det vært nødvendig for Singapore Airlines å få laget en spesialutgave av flyet, og her er det ikke plass til noen økonomiklasse. Kun business og premium economy, og maksimalt 161 passasjerer.

Flyet har fire piloter, og 17 kabinansatte. Underveis vil passasjerene få servert måltider tre ganger, og det dreier seg om spesiallaget mat som er satt sammen slik at den både skal være lett fordøyelig og redusere jetlag-plagen.

Det er også lagt opp til et eget treningsprogram for passasjerene underveis.

Selskapet har inngått samarbeid med den kjente amerikanske selkapet Canyon Ranch som skal stå for det som serveres om bord.

PS, oppdatering: Flyet landet i New York klokken 05.29, etter 17 timer og 55 minutter, takket være god medvind.

Lik flysmart24.no på Facebook