Bildet skapte Ryanair-storm, historien bak var en annen

Bildet av Ryanair-ansatte som måtte sove på gulvet har opprørt mange. Foto: Privat

Dette bildet har skapt raseri mot lavprisselskapet Ryanair. Bildet viser ansatte som er tvunget til å sove på gulvet på en flyplass i Spania fordi selskapet ikke ville betale hotellrom for dem.

Bildet er publisert på Facebook og Twitter. Det ble tatt sist lørdag etter at en rekke fly, deriblant noen av Ryanairs ruter, ble omdirigert til Spania på grunn av kraftig uvær i Portugal.

Det var bakgrunnen for at dette mannskapet havnet i Malaga i stedet for på bestemmelsesstedet Porto.

Ryanair vil gå med 1,25 milliarder pund i overskudd i år. Selskapet blir av den årsak kritisert på det mest intense for at det angivelig tvang mannskapene til å sove på gulvet i crewrommet og ikke hadde råd til å spandere hotell dem.

Bildet og historien om mannskapet har gått verden rundt, der historien har vært at mannskapet ble tvunget til å overnatte på gulvet før de gikk på jobb igjen neste morgen.

Det er bare en hake ved det hele, historien er ikke helt slik.

Mannen som sørget for at det ble spredt på Twitter, den tidligere Ryanair-piloten Jim Atkinson på Twitter, skriver at de som er på bildet åpent innrømmer av det er et «protest-bilde» mot at Ryanair ikke ville ordne en seng for dem å sove på når de hadde kommet ut for en hendelse med dårlig vær.

Det var bare åtte stoler inne på mannskapsrommet, og ingen steder for dem å legge seg for å hvile.

Den portugisiske fagforeningen for flymannskap, SNPVAG, var blant de som var raskt ute og kritiserte Ryanair som heller ikke stilte opp med mat og drikke til sine ansatte.

«De hadde ikke annet valg, som bildet viser, enn å forsøke å sove på gulvet,» skrev fagforeningen på Facebook.

Ryanair har etter at episoden ble kjent, beklaget det som hendte med mannskapene, men har imøtegått at noen av de ansatte var nødt til å sove på gulvet, slik bildet viser.

Ryanair har forklart at det var umulig å finne ledige hotellrom for de 24 aktuelle personene.

Dette er imidlertid en forklaring som folk med kjennskap til området bare ler av. Tilbudet av hotellrom er enormt, og de mener det alltid er massevis av ledige rom. Særlig nå, siden det nå er utenfor høysesongen. Ingen var kanskje billige nok til at Ryanair ville betale, kritiserer noen.

Nå var det riktignok en ekstra lang frihelg for spanjolene, men på sosiale medier har det i etterkant vært skrevet at det var massevis av ledig hotellkapasitet.

De ansatte ble fløyet hjem til Portugal neste dag i et tomt fly. Da var de mer enn 24 timer forsinket.

Uansett bakgrunn for bildet så har de ansatte oppnådd det de ville, med mye oppmerksomhet rundt vilkårene for de ansatte i billigselskapet. Ryanair må tåle hard kritikk for betingelsene de ansatte må jobbe under. At de ikke jobbet neste dag men ble fløyet hjem, gjorde at de ikke fikk lønn denne dagen, minner Atkinson om.

Lik flysmart24.no på Facebook