De beste flysøkemotorene – og en det advares mot

Det danske forbrukerrådet har testet flysøkemotorer. Det falt ikke heldig ut for en av de mest kjente. Foto: Heathrow Airport

Det danske forbrukerrådet feller en knusende dom over Googles egen søkemotor for flybilletter. Tre andre er så gode at de får anledning til å bruke en egen logo som viser at de er best i test.

Forbrukerrådet Tænk, som danskenes organisasjon heter, vender tommelen ned for en søkemotor som mange anbefaler – Google Flights.

– En svært dårlig flyprisportal, sier lederen for Forbrukerrådet Tænk, Anja Philip, i en pressemelding.

Tænk har testet i alt 14 søkemotorer, og Google Flights havner helt på bunn.

Derimot blir Momondo trukket frem som den aller beste, fulgt av Travelmarkedet og Skyscanner. Det er disse tre som får bruke rådets logo for høy kvalitet.

Rådet har foretatt flere tester med de aktuelle portalene, og en av dem var å finne ut til laveste pris på to konkrete reiser.

Den ene var til London og den andre til Bangkok, begge for fire personer. Testen avslørte at de to reisene var 1.308 danske kroner, og 4.485 danske kroner dyrere hos Google Flights enn hos de andre søkemotorene, skriver det daske reisenettstedet Standby.dk.

Forbrukerrådet mener at et annet forhold som gjør Google Flights uegnet er at det ifølge Tænk er mulig for flyselskapene å kjøpe seg til en bedre plassering.

Dermed, mener rådet, er det ikke sikkert at det resultatet som ligger  øverst er det beste men viser hvilket flyselskap som har betalt mest for å få god plassering.

Den danske avisen Jyllands Posten har tidligere skrevet at noen søkeportaler bare tar med et utsnitt av markedet, mens andre viser bortimot alle.

Det flyselskapet eller reisebyrået som selger billetten skal betale en avgift til søkemotoren som har formidlet salget. De selskapene som eventuelt ikke er villige til å betale søkemotoren for salget, kan det være portaler som ikke ønsker å ha dem med.

Tidligere denne uken anmeldte rådet tre flyprisportaler – Dohop, Rejsepriser og Viviro – til Forbrugerombudsmanden for villedende markedsføring.

Norske Finn.no har ikke vært med i testen.

Lik flysmart24.no på Facebook