Snart vil sensorer avsløre alt vi gjør på flyturen

Hvordan reagerer reisende på at alt man foretar seg under e flytur blir registrert? Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den europeiske flyfabrikken Airbus er i ferd med å lage «den intelligente flykabinen» som skal kunne fortelle flyselskapene nøyaktig hva passasjerene foretar seg under reisen.

Det nye prosjektet, som ble presentert på en messe i Boston for noen dager siden, baserer seg på  sensorer som er plassert rundt om i kabinen.

De skal kunne registrere absolutt alle bevegelser til passasjerene i sanntid under hele turen.

Visepresidenten i Airbus, Ingo Wuggetzer, forteller at «smartkabinen» er et produkt som fabrikken tar sikte på å kunne tilby i fremtiden, selv om det ennå er på test-stadiet.

– Dette gir muligheten for økt inntjening og reduserte kostnader for flyselskapene, sier han. Forhold om bord som i dag må sjekkes manuelt, kan bli automatisk registrert med den nye teknologien.

Det er ikke småtterier det nye utstyret skal avsløre.

For eksempel skal sensorer i «smarte seter» kunne fortelle hvor mange ganger passasjerene er nødt til å forlate setet under turen, når de sover og hvilken stilling de foretrekker å ha setet i under flyturen.

Sensorer som sitter i stolryggene skal likeledes avsløre hvilken underholdning passasjerene foretrekker, og hvor lenge de benytter de ulike underholdningstilbudene som fins tilgjengelig på skjerm.

Sensorer montert inne på toalettene skal på samme måte fortelle de ansatte hvis disse områdene trenger å rengjøres ekstra, eller når det er nødvendig å etterfylle såpe eller andre pleieartikler.

Sensorer i flykjøkkenet skal kunne gi en nøyaktig oversikt over beholdningen av de ulike mat- og drikkevarene som skal serveres eller er til salgs.

Dermed kan flyselskapet optimalisere salget ved å alltid ha nok av de varene passasjerene helst vil kjøpe.

Likeledes vil sensorer på sikkerhetsutstyret om bord fortelle selskapet når dette må skiftes eller justeres.

Også for en annen viktig inntektskilde, lasten, skal sensorene kunne være til hjelp. De smarte dingsene skal alltid fortelle om tilstanden for det som ligger i flyets bagasjerom.

Lik flysmart24.no på Facebook