Renholdstest avslørte farlige bakterier flere steder i fly

Undersøkelsen viste stor bakteriekonsentrasjon på en rekke steder i flyene. Foto Ilustrasjonsfoto

En ny undersøkelse har avslørt at det ikke er toalettet eller matbrettet i stolryggen som er det skitneste stedet på et fly. Undersøkelsen viste flere funn av E.coli-bakterier, som kan påføre passasjerene alvorlige infeksjoner.

Det er en ny kanadisk undersøkelse som nå avslører hvor på flyene de mest skitne stedene fins.

Den omfattende undersøkelsen, utført av Marketplace, har vist aller størst forekomst av bakterier på hodestøtten og stollommen. Totalinntrykket etter undersøkelsen var nedslående:

– Nesten halvparten av overflatene som ble undersøkt inneholdt nivåer av bakterier eller mugg som kan føre til infeksjon hos passasjerene, sier mikrobiolog Keith Warriner ved Univeristy of Guelph til den kanadiske nyhetskanalen CBC –  Canadian Broadcasting Corporation.

Undersøkelsen avdekket bl.a. forekomster av e.coli-bakterier både i setelommen og på hodestøtten. Dette er en tarmbakterier som ofte er ufarlige, men noen varianter har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom.

– Vi er nødt til å finne ut hvordan E.coli-bakterier kan hevne ned i stollommene, sier Warriner.

Kabinansatte som har  vært konfrontert med funnene har fortalt Marketplace om alt de har funnet i setelommen etter en flytur.

Det har dreid seg om oppkastposer, brukte våtservietter og til og med brukte tamponger og kondomer, forteller de til selskapet bak undersøkelsen, Marketplace.

Marketplace, gikk meget grundig til verks, og fløy 18 turer med tre ulike selskaper for å innhente prøver fra ulike steder om bord.

Under flyturene ble tatt mer enn 100 prøver på nakkestøtten, serverigsbordet, spennen på setebeltet og den innvendige dørlåsen på toalettet. Disse ble deretter sendt til  University of Guelph for å bli analysert.

Aller størst var konsentrasjon på prøvene fra nakkestøttene og stollommene.

Overraskende nok siden det så langt er matbrettet og toalettet som har vært utpekt som verstingene når tilsvarende undersøkelser har blitt gjort før.

Det var imidlertid funnene rundt setelommen som man har i stolryggen foran seg, som har vakt mest oppmerksomhet.

– De fleste typer E.coli er ufarlige, men andre kan noen føre til alvorlig matforgiftning og infeksjon, sier mannen bak analysene, mikrobiolog Keith Warriner, til CBC.

Han opplyser også at bakteriene er vanlig årsak til blærebetennelse, og typiske symptomer på smitte er alvorlig magekramper, oppkast og blodig diaré.

Han mener funnene viser at flyene ikke blir rengjort godt nok eller ofte nok.

Marketplace har også snakket med en rekke kabinansatte om omfanget av renhold mellom flyvingene. Disse har fortalt at det etter hvert har blitt så kort tid mellom hver avgang at det det ikke er tid til skikkelig renhold eller å bruke antibakteriell spray de de kritiske stedene.

Undersøkelsen ble gjennomført på Air Canada, WestJet og Porter. Det største av dem, Air Canada, svarer på undersøkelsen med at funnene på flyene deres ikke er verre enn tilsvarende funn på andre offentlige steder.

WestJet beklager funnene, men sier at personalet gjør sitt beste for å rengjøre flyene på en tilfredsstillende måte. Selskapet opplyser at flyene blir rengjort hver dag, og at de i tillegg får en enklere form for rengjøring mellom hver flytur. Hver måned gjennomgår flyene en grundig innvendig vask, opplyser WestJet.

Lik flysmart24.no på Facebook