Alle seks Ryanair-ansatte oppsagt etter dette bildet

Bildet av de Ryanair-ansatte gikk verden rundt. Foto: Privat

Ryanair har sagt opp alle de seks ansatte som lot seg avfotografere mens de lå på gulvet på flyplassen i Malaga, fordi selskapet ikke ville betale hotellrom for dem. Nå varsler de ansattes portugisiske fagforening reaksjoner mot det irske selskapet.

Bildet gikk verden rundt og ble brukt som bevis på hvor dårlig det irake lavprisselskapet behandler sine ansatte.

Historien gikk ut på at de måtte sove på gulvet natten over fordi Ryanair ikke hadde råd til å skaffe dem hotell. Bildet ble publisert både på Twitter og Facebook.

Siden har det kommet frem at bildet var arrangert.

Mannskapet var rammet av uvær i Portugal, dit de skulle, og ble omdirigert til flyplassen på Costa del Sol. Der måtte de oppholde seg sammen med andre mannskap på crew-rommet i mange timer fordi selskapet ikke klarte å skaffe hotellrom til dem. Natten måtte de tilbringe på en flyplass-lounge.

Nå har Ryanair sagt opp alle seks, får avisen The Sun bekreftet hos Ryanair.

Selskapet begrunner oppsigelsene med at de har brakt selskapet i vanry. Etter at bildet ble publisert, frigjorde selskapet en overvåkingsvideo som viser at de seks la seg ned på gulvet for å ta bildet, men reise seg opp igjen straks etterpå.

Nå reagerer portugisisk fagbevegelse på det de karakteriserer som «en forferdelig beslutning» av Ryanair.

Luciana Passo, leder av SNPVAC kabinforbundet SNPVAC i Portugal, har lovet et raskt respons på flyselskapets beslutning. Han sier:

-Ryanair mener selskapet ble skadet ved publiseringen av bildet. Men det var ikke mer enn et show som skulle vise mannskapets berettigede indignasjon over forholdene, sier Passo som forsikrer at foreningens juridiske avdeling nå har gått løs på saken.

Vegard Einan. Foto: Parat

Hos Parat i Norge vekker Ryanairs håndtering av saken sinne. Nestleder i arbeidstakerorganisasjonen, Vegard Einan, mener selskapets bruk av overvåkingskamera er kjent fra tiden Ryanair hadde base på Moss Lufthavn Rygge.

– Ryanair hadde ulovlig overvåkning av sine ansatte på Rygge, noe som ble påpekt av Parat og påtalt av Datatilsynet etter en inspeksjon. Det var åpenbart at dette systemet er sentralt i Ryanairs forsøk på opprettholdelse av en tydelig fryktkultur internt og mellom ansatte, men disse bildene viser at de ansatte ikke lengre frykter selskapet. De visste selvsagt om kameraet, men gjennomførte likevel denne tydelige og kraftige markeringen av hvem som betaler for de lave billettprisene og store overskuddene i Ryanair, nemlig de ansatte, sier Einan til flysmart24.no.

Einan sier at frykten hos Ryanair nå har flyttet seg og er størst på selskapets hovedkontor, men da av en helt annen grunn:

-Det er en stor frykt for at piloter skal rømme til selskap som Norwegian og andre i ekspansjon som behandler sine ansatte bedre. Det er åpenbart en betydelige frykt for hva som skjer fremover når de ikke lengre kan hindre de ansatte i å organisere seg, sier Einan.

Lik flysmart24.no på Facebook