Slik sniker folk seg til gratis plass i business class

Noen er så ivrige etter å få føy business class at de forsøker å lure seg inn i denne kabindelen. Illustrasjonsfoto: British Airways

Mannen hadde tatt plass i business-kabinen på flyet, selv om han hadde billett på økonomiklassen. Da han ble spurt hvorfor han tok plass foran gardinen var svaret at «det var etter anbefaling fra legen.»

Dette er bare en av historiene som kabinansatte hos ulike flyselskaper forteller i en artikkel i den britiske avisen Daily Mail.

Artikkelen tar for seg alle de utrolige krumspring mange flypassasjerer får seg til å utføre i den hensikt å få plass i flyene der billettprisen er høyest, men der setene er bredest og servicen er rausest – uten å betale for det.

Som regel er alle slike anstrengelser forgjeves.

Hos ethvert flyselskap vet kabinbetjeningen nøyaktig hvor mange som reiser i de ulike klassene, og hvor alle på first og business class har valgt å sitte. Blir det oppdaget at det er for mange i denne delen av kabinen, blir de som sitter i sete som skulle vært ledig, bedt om billettsjekk.

Likevel, noen prøver seg på å få seg en gratis oppgradering. Metodene de bruker er ikke alltid like påtrengende smarte:

Så intenst lyst hadde en passasjer på å sitte der at han rett og slett tok plass på business, men forsøkte å unndra seg oppmerksomhet ved å dekke seg med et teppe. Slik håpet mannen at han ikke skulle bli oppdaget.

Det ble han. – Et teppe gjør deg ikke usynlig, forteller en kabinansatt til avisen. Mannen som gjemte seg var forbauset over at det ikke var mulig å sitte der resten av turen. – Det er jo ingen som sitter her likevel, argumenterte vedkommende med.

En annen person som ble oppdaget å ha tatt plass på business class forklarte at han hadde gått seg vill, mens mannen som hevdet at han hadde satt seg foran på grunn av medisinske årsaker ble avkrevd ekstra betaling. Han ble bedt om å kreve beløpet dekket av reiseforsikringen etterpå.

Kabinansatte som Daily Mail har snakket med sier at det ikke er en spøk å forsøke å lure seg til et dyrere sete enn det man har betalt for.

-Det er tyveri, sier de og forteller at de som blir tatt for slik oppførsel i de fleste tilfeller blir fulgt bak til sin plass av en kabinansatt som ikke gjør noe for at de øvrige passasjerene ikke skal forstå grunnen til at vedkommende blir eskortert tilbake.

På en blogg for reisetips, The Points Guy, hevder en av innsenderne at han reiser gratis på business stadig vekk.

Metoden han bruker er slik:

Han spør alltid om det er mulig med oppgradering både i innsjekk og ved gaten. Når han får bekreftet dette, går frem på samme måte hver gang.

Han går om bord blant de siste. Da kan han se hvilke seter som er ledige og tar et av de. Han hevder at han har blitt oppdaget bare én gang.

Slik gikk det ikke for en annen innsender som forteller om en venn som ble tatt for å ha satt seg på business class etter avgang.

Dette oppdaget kabinsjefen som – etter å ha snakket med flyets kaptein – ga vedkommende følgende valg: Enten betale det den dyre billetten kostet, eller bli hentet av politiet ved ankomst.

– Han betalte, skiver innsenderen.

Lik flysmart24.no på Facebook