Klar beskjed på flyet: – Vis respekt når du besøker oss

Høydene utenfor New Zealands største by, Auckland, er et populært utfluktsmål. Foto: New Zealand Walking Tours

Masseturismen har for alvor inntatt New Zealand. Det har fått det nasjonale flyselskapet til å ta grep for å minne besøkende om at de må vise respekt for landet når de kommer på ferie dit.

Landets myndigheter har også satt i gang en  storstilt kampanje, «Tiaki Promise», som skal minne folk om den sårbare situasjonen øystaten er satt i som følge av den kraftig økte turismen.

Tiaki er hentet fra språket til øystatens urbefolkning, maoriene, og betyr å beskytte og ta vare på. Det er nettopp det budskapet New Zealand vil innprente de millioner av besøkende som strømmer inn til nord- og sørøya hvert år.

Derfor har landets nasjonale flyselskap, Air New Zealand, laget en 2 minutter lang film som spilles på alle fly til landet. Filmen viser ikke bare vakker natur og spennende folkeliv, men har et skarpt budskap om også å respektere maori-kulturen:

«New Zealand er vårt hjem. Det er verdifullt. Alle som bor og reiser her har et ansvar for å ta vare på det,» sies det på videoen, og legger til:

«Når du reiser i New Zealand, følger du Tiaki-løftet.»

Antall besøkende har skutt i været de senete årene. Et land med bare rundt 5 millioner mennesker fikk sist år 3,8 millioner besøkende.

Forsøpling har blitt et voksende problem, og Tiaki-kampanjen har også som siktemål å få bevisstgjort besøkende om å rydde opp etter seg.

Stephen England-Hall er sjef for organisasjonen Tourism New Zealand, og sier det etter hans mening er nødvendig å innprente besøkende om å unngå forsøpling:

– I noen deler av verden er det vanlig å forsøple, og der blir folk blir betalt for å plukke det opp. Dette vil folk gjøre hvis ikke forteller dem at dette må de ikke gjøre. I høysesongen kan en slik opptreden være et problem, sier han i en uttalelse og ber besøkende sette seg inn i «Tiaki Promise» før de kommer til landet.

Lik flysmart24.no på Facebook