Nå vil de fjerne turistskatten på norsk feriefavoritt

Mallorca sliter med besøkstallene, og nå vil hotelleierne fjerne turistskatten. Foto: Ving

Mallorcas turistindustri er dypt bekymret over svikten i antall besøkende, som øya opplevde sist sommer. Nå vil hotellnæringen på øya fjerne den omstridte turistskatten, som ble doblet på kort varsel i år.

Økningen skapte raseri både blant besøkende og i næringen. Nesten over natten ble skatten økt med 100 prosent, slik at alle turister over 16 år betale inntil 4 euro per dag i skatt.

For en familie på fire betød det et utlegg på inntil 150 kroner per dag, som kom i tillegg til en prisøkning på rundt 20 prosent på restauranter og hoteller. I tillegg til en vedvarende protest mot masseturismen til øya, ble resultatet en besøksnedgang på rundt 10 prosent.

At prisene steg i sommer slo også inn på det norske besøket, som hos den største operatøren Ving gikk ned med åtte prosent.  – Det har blitt like dyrt å spise ute der for en familie som hjemme i Norge, sa Ving-sjef Christian Grønli til flysmart24.no på ettersommeren.

Nå setter øyas hotellnæring inn støtet, og viser til at den prisfølsomme delen av markedet i viktige land nå heller reiser til Tyrkia enn Spania når de skal feriere. Næringen krever derfor at skatten på Balearene fjernes helt, eller reduseres kraftig.

Da delegasjoner fra Mallorca var i London på den store reisemessen World Travel Market, og fikk klar beskjed om at øya har blitt for dyr for mange markeder. Derfor, mener hotellnæringen, haster det med å fjerne eller kutte i turistskatten.

Maria Frontera er president i Majorca Hoteliers Federation (FEHM) og mener at situasjonen for turistindustrien på øyene Mallorca og Ibiza har endret seg mye siden skatten ble innført i vår.

– Skatten kom inn på en tid da Balearene fikk en strøm av turister fordi andre markeder som Tyrkia og Egypt lå nede. Dette gjelder ikke lenger. Britiske og tyske familier er veldig prisfølsomme, sier Frontera til avisen Majorca Daily Bulletine.

-De vil velge å reise til destinasjoner der det ikke er lignende skatt og prisene på pakkereiser er billigere, mener hun.

Hun viser til at prisen for et hotellrom i Tyrkia kan være rundt 40 prosent lavere enn på Mallorca. Dette har ført til stort press på øyas hoteller, og spesielt de miste, om å kutte prisene for 2019. Disse har ifølge avisen svart med en prisnedgang på seks prosent.

Lik flysmart24.no på Facebook