Ferieøyer innfører forbud mot plast

Det fins mange gode muligheter for å strekke fridagene i år. Foto: Ving

Den internasjonale offensiven mot plast-forurensningen utvides stadig. Nå har karibiske Aruba fulgt etter andre øyer og innført forbud mot alt engangsbruk av plast og solkrem.

Dermed er dette den andre ferieøyen som på kort tid tar grep mot det  verdensomspennende plastproblemene.

Fra før av har den idylliske Isla de Holbox, utenfor kysten av Mexico, gjort akkurat det samme.

Det er regjeringen på Aruba som har gått til det skritt å utvide plastforbudet. I fjor rammet dette bruk av handlenett i plast, og dette ga en merkbar positiv effekt.

Nå utvides forbudet bruk av plastmugger, sugerør og take away-bokser av plast. Dessuten forbyr øyen også solkrem som inneholder oxibenzon. Dette stoffet skader korallrevenes DNA.

Forbudene på Aruba innføres fra 2019, og har en overgangsperiode på ett år. Fra 2020 gjelder det et totalforbud mot engangsplast og solkrem med skadelig innhold.

Myndighetene ønsker å verne om de kritthvite strendene og det knallblåe havet.

På Isla de Holbox gikk man like drastisk til verks for kort tid siden og gjorde det ulovlig med engangsprodukter av plast for å skåne dyrelivet rundt øyen og det biologiske mangfoldet.

Plastsøppel skaper store problemer for havskilpaddene som legger egg langs strendene, og er også et problem for bestanden av flamingoer og andre fuglearter som lever der.

Lik flysmart24.no på Facebook