Europas første «kule flyselskap» kan bli lagt ned

Det skulle bli Europas kuleste flyselskap. Nå kan Joon bli satt på bakken. Foto: Anna Zvereva

Da flyselskapet Joon ble startet for litt over et år siden var det rettet inn mot et ungt og hipt publikum. Nå står det som skulle bli Europas kuleste flyselskap i fare for å bli avviklet.

Den nye konsernsjefen i Air France, som eier Joon, sier at han ikke skjønner vitsen med å drive dette selskapet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Også den franske storavisen Le Figaro har meldt at Joon kan bli lagt ned.

Joon har siden selskapet ble startet operert på ruten mellom Oslo Lufthavn og Paris, i stedet for flyene til morselskapet Air France. Joon opererer også rute mellom Bergen og den franske hovedstaden.

Joon ble startet fordi Air France trengte å fly med lavere kostnader på enkelte ruter i Europa. Derfor opererer Joon med kabinansatte på lavere lønninger enn kollegene i morselskapet. Joon skulle møte konkurransen fra de stadig mer aggressive lavprisselskapene.

Selskapets image ble bygd opp rundt det ungdommelige og kule, som bl.a. ga seg utslag i at ansatte bar nærmest dagligdags antrekk i stedet for de tradisjonelle uniformene. Og om sommeren kunne man oppleve å se kabinansatte iført shorts i stedet for langbukser. Derfor også navnet Joon, som ligger tett opp til det franske ordet for ung – jeune.

Nå har Air France fått ny sjef, den kanadiske Ben Smith, som ikke ser på prosjektet med samme øyne som sin forgjenger.

Air France har hatt svak lønnsomhet den senere tiden og jobber derfor intenst med å senke sine kostnader. Den nye sjefen har ved flere anledninger i interne møter etterlyst begrunnelsen og vurderingene bak å drive et selskap som Joon.

Selskapet har også vist seg å være et upopulært innslag både for kunder, ansatte og investorer.

Kritikerne mener at Joon bare bidrar til en marginal besparelse, i tillegg til at KLM-Air France-konsernet fra før av driver to andre lavprisselskaper.

KLM kom inn i konsernet med sitt lavprisselskap Transavia, som tidligere var en hyppig gjest på norske flyplasser. Dessuten driver Air France selskapet HOP!, som utførte mange av selskapets avganger til og fra Gardermoen inntil Joon kom inn på markedet og tok over.

Talsmenn for KLM-Air France har avvist å kommentere Reuters opplysninger.

Lik flysmart24.no på Facebook