Dette er Europas mest presise flyselskaper

Flyselskapene bruker store ressurser for å holde flyene sine i rute. Foto: Avinor

Europas mest presise flyselskap er kåret. Best i klassen er Latvia og heter Air Baltic. Verken SAS eller Norwegian befinner seg på listen over de 10 mest punktlige.

Det er det britiske analyseselskapet OAG som står bak rangeringen, som er gjort på bakgrunn av over 58 millioner flyvinger av hundrevis av flyselskaper verden over. Den årlige kåringen skjer i 10 ulike klasser.

Analysen baserer seg på hvor presise flyselskapene er i forhold til tidtabellen ved landing, en verdi som sier mer om selskapenes presisjon enn om målingen skjedde ved avgang.

Air Baltic, velkjent selskap på Oslo Lufthavn, hadde i fjor 89,1 prosent av flyene sine i rute ved ankomst, en imponerende presisjon. Det betyr at bare ett av ti fly i hele fjoråret var forsinket med mer enn 15 minutter.

Nummer to er nederlandske KLM med en punktlighet på 84,5 prosent, mens tredjeplassen tilhører spanske Iberia.

OAG skriver i sin rapport etter kåringen at spanske Iberia har kommet inn på listen i år, mens selskaper som SAS, Austrian Airlines og spanske Vueling har ramlet ut.

Norwegian deltar i rangeringen av lavprisselskapene, og havner på en 18. plass i denne gruppen.

For Air Baltic er prestasjonen ikke bare helt i topp i Europa. Dette selskapet er også det nest mest punktlige flyselskapet i hele verden, bare slått av latinamerikanske Copa Airlines.

-Dette viser at våre passasjerer kan stole på oss, sier Martin Gauss, som er øverste sjef for flyselskapet. Det har sin hovedbase i Riga, og er eid av den latviske stat som har 80 prosent eierandel i selskapet. Det har en flåte på 43 fly.

Listen over Europas 10 mest punktlige flyselskaper ser slik ut. Prosentsatsen viser hvor stor andel av flyene som landet i rute i fjor:

1. Air Baltic, Latvia –  89.17 pst

2. KLM, Nederland – 84.52 pst

3. Iberia, Spania – 83.04 pst

4.  Alitalia, Italia – 82.87 pst

5. Transavia, Nederland – 81.98 pst

6. Siberia Airlines, Russland – 81.75 pst

7. Aer Lingus, Irland – 78.90 pst

8. Aegean Airlines, Hellas – 78.32 pst

9. Air Europa, Spania – 78.15 pst

10. Finnair, Finland- 77.69 pst.

Kilde: OAG

PS: Oslo Lufthavn kommer på 20.plass av verdens store flyplasser i konkurransen om hvilke lufthavner som oppnår best punktlighet. Lufthavnen konkurrerer i klassen for «store flyplasser». Osaka lufthavn er på topp, mens verken København Lufthavn eller Stockholm Lufthavn oppnår å komme på listen over de 20 beste.

Lik flysmart24.no på Facebook