Mener sikkerheten er truet på USAs flyplasser

Sikkerheten i USAs luftfart er truet som følge av den pågående budsjett-krisen der ansatte er pålagt å jobbe uten å få lønn. Foto: American Airlines

De som skal til USA de nærmeste dagene kan komme til å oppleve forsinkelser og kaos på flyplassene.

Det er amerikanske pilotene som nå slår alarm etter at vitale sikkerhetsfunksjoner i flytrafikken nå rammes av «shutdown»-konflikten. I tillegg har mange sikkerhetsansatte sykmeldt seg de siste dagene.

Situasjonen beskrives som alvorlig, og det amerikanske sikkerhetsdepartementets TSAs talsmann Michael Bilello sier at man nå overvåker utviklingen nøye.

Det man frykter er ikke både svekket kvalitet i det generelle sikkerhetsarbeidet, men også at sikkerhetssjekk av passasjerene skal ta mye lenger tid.

Hos SAS har man foreløpig ikke merket noe til den stadig mer pressede situasjonen på amerikanske lufthavner. Søndag melder informasjonssjef Knut Morten Johansen dette:

– Vårt operasjonssenter opplyser at vi ennå ikke har blitt påvirket av dette. Det gjøres derfor ingen særskilte tiltak, opplyser Johansen i SAS til flysmart24.no.

Også hos Norwegian går operasjonene fortsatt som normalt.

I USA blir forholdene på flyplassene stadig verre.

Bare på John F. Kennedy-flyplassen har så mange som 170 sikkerhetsansatte vært sykmeldt hver dag den siste tiden. Ifølge nyhetskanalen CNN frykter man at dette antallet vil eksplodere de neste ukene når ansatte ikke får den lønnsutbetalingen som de normalt ville ha.

Dette er ansatte som i en «shutdown»-situasjon er pålagt å jobbe selv om de ikke får betalt. De ansatte avviser at de deltar i en organisert sykmeldingsaksjon,

Det er problemer også på Dallas-Fort Worth International Airport, samt på flyplassene Charlotte og Raleigh-Durham.

Nå går også amerikanske piloter, organisert i Air Line Pilots Association (ALPA), ut med en advarsel om forholdene som utvikler seg. ALPA er søsterorganisasjonen til Norsk Flygerforbund.

Flygerne har sendt et haste-brev til president Donald Trump der de skriver at den pågående nedstengingen av offentlig drift som følge av budsjettstriden i USA, nå truer flysikkerheten i landet.

Dette fordi det bl.a. er for få sikkerhetsinspektører til å sikre en fullverdig drift av det komplekse luftfartssystemet. Dette gjelder både de som har ansvaret for kontroll av luftrommet, og de som jobber med sikkerhetstiltak på flyplassene.

– Dette fører til svekket kontroll, og setter både passasjerer og flyselskaper i fare, advarer ALPAs president, kaptein Joe DePete i brevet til Trump.

Organisasjonen mener at presidenten bør sørge for en umiddelbar stans i nedstengingen av de deler av offentlig virksomhet som arbeider med sikkerheten i amerikansk luftfart.

Lik flysmart24.no på Facebook