Party-turismen på Mallorca har stupt etter tøffe tiltak

Festing døgnet rundt har vært et viktig trekkplaster for å få unge til Magaluf. Foto: YouTube

Party-turismen på Mallorca har stupt i løpet av kort tid. På et av de mest beryktede partystedene i hele Europa, Magaluf, har antall besøkende som kun har vært ute etter rus og fest, nå blitt halvert.

Det er tall fra de lokale hotelldriverne, organisert i Palmanova-Magalluf Hoteliers Association, som viser den nye utviklingen:

Mens andelen unge og studenter i 2013 utgjorde hele en tredjedel av alle som besøkte stedet, fant andelen til bare 16 prosent i 2018. I stedet har andelen familier, par og eldre turister økt.

Foreningens president, Sebastián Darder, sier ifølge avisen Majorca Daily Bulletin at flere tiltak nå har endret Magaluf til et tryggere og avslappende feriested, men et sted som fortsatt beholder sitt natteliv.

Det er ingen tvil om at det er unge briter som har utgjort den største gruppen av unge turister på jakt etter fest og moro. Stedet har imidlertid også tiltrukket seg mange norske ungdommer .

Situasjonen på feriestedet har vært dramatisk og tragisk:

Mange rusede ungdommer har de senere årene omkommet etter å ha falt ned fra hotell-balkonger, og årsaken har i etterkant nesten uten unntak vært knyttet til alkohol.

Restaurant- og bareiere har spisset sine tilbud inn mot ungdommer som har ønsket en ferie der man kunne feste og drikke døgnet rundt. Dette miljøet har også tiltrukket seg en omfattende kriminalitet i form av narkotika, prostitusjon, vold og ran.

Politiet og lokalmyndighetene har på sin side satt inn kraftige mottiltak. Bl.a. i form av et svært tilstedeværende politi som har skrevet ut skyhøye bøter til de som har forstyrret med fyll, kriminalitet og livsfarlig opptreden langs hotellfasadene.

Myndighetene på sin side har både strammet inn lovverket for alkoholservering der regelverket har vært meget liberalt.

I tillegg har også hotell- og reiselivsnæringen satt inn tiltak, som å redusere muligheten for såkalte party-cruise på fjorden med intens festing og stort alkoholkonsum. I sum har ført til at det har vært færre unge som har valgt Magaluf for party-ferie.

Unge har besøkt Magaluft i stort antall, og det har da også vært flest britiske ungdommer som har omkommet eller blitt skadet under ferieoppholdene. Sist sommer gikk det britiske utenriksdepartementet ut med en advarsel til unge mot den ville festingen på stedet.

Myndigheter og hotellnæringen på Mallorca håper nå at tiden med døgnkontinuerlig party-aktivitet er på hell.

De siste tallene tilsier at hotellene sist sommer – i høysesongen – hadde et belegg på 90 prosent. Det som er viktigere for næringen er at øya nå tar imot flere turister som betaler bedre for seg enn før, og dermed er med på å sikre turistaktiviteten på Mallorca.

Til neste år har en av de store britiske aktørene på Mallorca, Thomas Cook (Ving i Norge) besluttet å kutte ut sine spesielle studentreiser til Magaluf. Tusener av ungdommer har benyttet akkurat dette tilbudet til kunne reise og bo billig på Mallorca for å delta i party-aktiviteten.

Lik flysmart24.no på Facebook