Passasjer gikk amok – kreves for nær halv million

Passasjeren stelte i stand så mye bråk om bord at WestJet-kapteinen måtte snu. Foto: WestJet

En sterkt beruset passasjer som gikk amok på et canadisk fly risikerer å måtte betale rundt 440 000 kroner i erstatning til flyselskapet. Det er trolig det høyeste kravet som noen gang er rettet mot en passasjer etter fyll om bord.

Sist sommer fikk en SAS-passasjer et krav på 170.000 kroner rettet mot seg for å ha brutt forbudet mot å røyke på flytoalettet. Det ble da ansatt som et ekstremt høyt krav, men et tegn på at flyselskapene nå slår tilbake mot den økende tendensen med fyll og bråk om bord.

SAS-saken blir likevel neste for småpenger å betrakte mot det kravet som nå rettes mot en 44 år gammel passasjer på det kanadiske flyselskapet WestJet. Hendelsen inntraff like over nyttår, skriver avisen The Calgary Sun.

Mannen sto sist uke i retten for å svare for det skyhøye kravet. Han var på vei hjem til England etter å ha vært på jule- og nyttårsbesøk hos sin mor i Calgary. I sterkt beruset tilstand stelte han i stand så mye bråk om bord etter at flyet hadde tatt av, at kapteinen etter hvert ikke så annen råd enn på snu og gå tilbake til Calgary.

Mannen kom seg om bord selv om han hadde tyllet i seg flere drinker på flyplassen.

Problemene startet like etter avgang da mannen gikk på toalettet, selv om fest setebeltene-skiltet ennå var på.

Etter at han ble snakket til rette og satte seg, var han like etterpå på beina igjen, og skjelte og smelte på spesielt en kvinnelig  medpassasjerer som ville ha han til å oppføre seg. Personalet oppfattet situasjonen som truende og ble nødt til gå imellom for å hindre fysisk konfrontasjon mellom passasjerene.

Kvinnen ble helt slått ut av mannens aggresjon, og det var på dette tidspunktet at kapteinen bestemte seg for å snu. Det var bare et stort problem: Flyet skulle helt til London og hadde fulle tanker.

Derfor måtte flyet dumpe store mengder drivstoff og etterpå kretse rundt området for å brenne ytterligere brennstoff før det kunne lande. Det ente med at WetJet-flyet måtte kretse over Calgary i 45 minutter før flyet hadde en akseptabel landingsvekt.

Da flyet tok bakken, sto politiet klar for å arrestere mannen. Det oppsto straks et heftig basketak med politiet, for mannen motsatte seg sterkt å bli arrestert.

Han måtte forrige uke møte i retten der hans forsvarer sa at mannen hadde hatt alkoholproblemer tidligere. Hans gjensyn med moren ble for følelsesladet for mannen, som hadde drukket fem drinker på flyplassen. Forsvareren mente derfor at erstatningen ikke burde bli større enn rundt 50.000 kroner.

Flyselskapet har imidlertid anslått kostnadene med hele operasjonen til rundt 1,2 millioner kroner.

WestJet er det nest største flyselskapet i Canada, etter SAS’ alliansepartner Air Canada.

Lik flysmart24.no på Facebook