Spanske ferieøyer innfører forbud mot engangsplast

Plukking av plast og annet søppel på strendene på Mallorca, Menorca og Ibiza ble gjennomført i organisert form sist sommer. Foto: Beach Clean Balearic

De lokale myndighetene på Balearene går nå knallhardt til verks for å dempe plastforurensingen i Middelhavet: Om to år er det forbudt å bruke så å si all engangsplast på de populære turistøyene.

Ifølge det nasjonale spanske kringkastingsselskapet Rtve skal forbudet omfatte Mallorca, Menorca, Ibiza og de øvrige øyene i øygruppen. For nordmenn er Mallorca den klart mest populære ferieøya i Middelhavet, uansett årstid.

I Naturvernforbundet i Norge applauderer man det spanske tiltaket:

– Det er veldig bra at de lokale myndighetene tar tak i plastforsøpling som problem. Det er ingen tvil om at engangsplast bidrar til betydelig forurensing av natur, landområder, strender og ikke minst havet, der mye havner til slutt, sier fagsjef  Holger Schlaupitz  i Naturvernforbundet til flysmart24.no.

Forbudet er godkjent av parlamentet for øyene og trer i kraft fra 2021. Det innebærer i praksis at alle former for engangsplast – fra handleposer av plast, plasttallerkener, bestikk, sugerør og emballasje på ferdige matvarer skal være fjernet fra butikkene.

Til og med kaffekapsler av plast blir forbudt, det samme blir barberhøvler laget av plast samt engangslightere. Prinsippet blir at det som er produsert og som ikke lar seg bryte ned enkelt, skal bli forbudt å selge.

Dessuten skal det settes opp vannkraner som folk kan fylle opp sine vannflasker med, for på den måten å begrense antallet flasker som havner ute i naturen.

I Naturvernforbundet håper man at spanjolenes beslutning smitter over på det øvrige Europa:

– Også EU diskuterer ulike forbud på engangsplast, og vi håper at myndighetene på Balearene er så ambisiøse at EU som helhet får noe å strekke seg etter. Dette vil også være viktig for hva Norge vil innføre av forbud mot slik forsøplende og naturødeleggende plast, sier Schlaupitz.

Balearene følger etter andre populære ferieøyer som Arbua (Karibia) og Isla de Holbox (Mexico) som har gått til det samme skritt.

Utgangspunktet for dem alle er at de vil medvirke til å dempe den voldsomme plastforurensingen av våre verdenshav. Den internasjonale offensiven sprer seg stadig.

Lokale grupper på Mallorca har lenge vært bekymret for den økende plastforekomsten i havet, og har bl.a. laget egne aksjoner rundt om på øyene der turistene selv har blitt bedt om å være med i oppsamlingen. Der slike aksjoner har vært gjennomført har turister i stort antall forlatt solstolene og deltatt i oppsamlingen.

Lik flysmart24.no på Facebook