Klima-krisen kan ødelegge Europas ferieøyer

Forskerne bak en ny studie av den globale oppvarming tegner et dystert bilde av utviklingen på Mallorca og andre europeiske ferieøyer. Foto: Ving

Spanske forskere slå nå alarm: Halvparten av strendene på Mallorca kommer til å forsvinne hvis den globale oppvarmingen fortsetter som i dag.

Det er i en fersk studie at de dystre perspektivene for Europas mest populære ferieøyer trekkes frem. Studien omfatter også øyene Kypros, Malta, Kreta, Sardinia, Sicilia, Madeira, Kanariøyene og Korsika.

Ifølge den spanske avisen Diario de Mallorca vil det økende havnivået sørge for at halvparten av Mallorcas strender vil være borte innen åtti år.

Derfor haster det ifølge fysiker Garbriel Jordà å få kontroll på den globale oppvarmingen. Han er med i EU-prosjektet SOCLIMPACT, som studerer hvordan klimautviklingen vil påvirke de mest populære ferieøyene i Europa.

Han fastslår at havet rundt Mallorca stadig stiger, og hvis det ikke settes inn tiltak mot dette, vil havet rundt Europas mest populære ferieøy ha steget med en meter innen 2100.

Selv om man legger den mest optimistiske prognosen til grunn, at klimautslippene blir redusert over hele verden, vil havnivået likevel øke med 45 og 50 centimeter.

Forskerne bak studien har skissert to alternativer for utviklingen  – det mest positive og det mest negative.

– I begge tilfellene kommer havnivået til å stige, det er ugjenkallelig. Polarisen kommer til å fortsette å smelte. Det er som å skulle stanse en løpende elefant. Det vet alle ikke er enkelt, sier Jordà.

Han viser at det ikke bare er det stigende havnivået som kommer til å ødelegge for bosetting og turisme på øyene:

– I tillegg blir fremtidens stormer mer intense, også det på grunn av klimaendringer. Det vil skade bebyggelsen langs sjøkanten. For å beskytte alle disse blir vi nødt til å foreta investeringer som kan hindre ødeleggelser, advarer fysikeren.

Den nye EU-rapporten skisserer en utvikling som myndighetene på Balearene har hatt stor fokus på de senere årene.

De har tidligere uttrykt stor bekymring for hva klima-utviklingen kan få å si for den fastboende befolkningen, men også hvilken innvirkning den kan ha for den livsviktige turistindustrien.

Det lokale parlamentet vedtok for bare noen uker siden et tiltak for å redusere forsøplingen på øyene. Om to år er det forbudt å bruke så å si all engangsplast på de populære turistøyene.

Forbudet er godkjent av parlamentet for øyene og trer i kraft fra 2021. Det innebærer i praksis at alle former for engangsplast – fra handleposer av plast, plasttallerkener, bestikk, sugerør og emballasje på ferdige matvarer skal være fjernet fra butikkene.

Det blir forbudt å bruke kaffekapsler, barberhøvler laget av plast samt engangslightere. Prinsippet blir at det som er produsert og som ikke lar seg bryte ned enkelt, også skal bli forbudt å selge.

Lik flysmart24.no på Facebook