Sju unge døde, nå skal den ville party-turismen stanses

Den ville festingen i Magaluf på Mallorca har tvunget spanske myndigheter til å sette inn massiv politiinnsats mot kriminaliteten på stedet. Foto: YouTube

I fjor døde sju alkoholpåvirkede unge mennesker under «party-ferie» på Mallorca og Ibiza. Nå vil spanske myndigheter sette en stopper for turist-tilbudet som inviterer unge fra hele Europa på billig og døgnkontinuerlig festing på øyene.

– Denne virksomheten forårsaker en massiv skade på regionens image, mener reiselivsminister Ble Busquets.

Fagfolk med erfaring fra de to mest utsatte stedene på Mallorca – partystedene Magaluf og Platja del Palma – ber nå om at utsalgssteder som pusher billig alkohol og lager egne kampanjer for å stimulere til drikking blant unge, blir stanset.

Problemet rundt alkoholkjøret på de aktuelle partystedene har blitt så akutt at det det ble gjenstand for en internasjonal konferanse i Palma onsdag. Alvoret i situasjonen blir understreket av at en rapport fra konferansen skal oversendes EU-kommisjonen.

At konferansen fant sted nettopp på Mallorca er ikke tilfeldig. Øya trekker til seg ungdommer fra hele Europa som kommer til Mallorca og til Ibiza ene og alene for å feste. Også norsk ungdom trekker til disse stedene. Det er britiske ungdommer som utgjør det største problemet, selv om antallet besøkende i den aktuelle aldersgruppen har gått ned de senere år.

For noen ender ferien på mest tragiske måte. I fjor døde sju unge mennesker etter å ha falt fra balkonger på hotellene. Spansk helsevesen har i etterkant slått fast at alkohol var årsaken til samtlige dødsfall. Mange andre har skadet seg alvorlig, og virksomheten er nå også blitt et tyngende økonomisk element for helsevesenet på Balearene.

I tillegg skjer det både ran, tyverier, narkotikasalg og åpenlys prostitusjon i kjølvannet av party-aktiviteten blant unge.

Sett utenfra er det ingen tvil om at det er tilgangen på billig alkohol som lokker titusener av festglade ungdommer til øyene hvert år.

Festarrangørene tjener store penger på denne virksomheten og overgår hverandre i tilbud. Et av stedets partybyråer tilbyr for eksempel de unge å kjøpe egne pakker som kan inkludere ubegrensede og gratis drikkevarer i 20 timer.

– Andre steder lokkes de unge med tilbud om  å kjøpe to drinker for prisen av én fra klokken 10 om morgenen, ble det sagt på onsdagens konferanse, ifølge lokalavisen Diario de Mallorca. Møtet – som samlet turistaktører fra inn- og utland – var samlet i kravet om at party-turismen nå må stagges. Den blir karakterisert som «en liten, men synlig del av turisttilbudet.»

Også spansk politi og representanter for sikkerhetsindustrien er med på prosjektet, og kastet frem en brannfakkel som kan få store konsekvenser for reiselivet. De tok til orde for et forbud mot å servere alkohol på flyplasser og om bord i flyene.

De mener problemene starter med reisen, og begge mener at grensen nå er nådd for hva som kan aksepteres av fyll og bråk i forbindelse med flyreiser. Det har de senere årene vært mange episoder der berusede passasjerer har stelt i stand bråk.

Politiinspektør José María Manso fra det spanske Politidirektoratet mente at det må være mulig å klare seg uten alkohol på en flytur på noen få timer, når man må klare seg uten å røyke på de samme flyvingene. Andre viste til at det i mange år nå har vært forbudt å røyke på flyplassene.

– Nå er tiden inne for å forby alkohol, sa representanter for sikkerhetsbransjen.

En representant for Palma-politiet fortalte om hvordan tyske turister ankommer på øya, fulle og med eneste mål om å fortsette å drikke før turen går hjem igjen.

– Tre dagers «fiesta» i Playa de Palma, organisert i Tyskland, blir stadig mer populært blant unge mennesker, fortalte politimannen.

Balearene har de senere årene jobbet for å dempe party-turismen og i stedet øke besøk av såkalte «high end»-turister. Dette dreier seg om turister som søker en litt høyere kvalitet på ferien sin, og som er villig til å betale mer for sitt opphold enn de turistene som kun er ute etter en billigst mulig ferie.

At Balearene har innført en turistskatt som i høysesongen kan være opp mot 50 norske kroner i døgnet, har bidratt til en litt fallende besøkskurve på øyene. I tillegg har øya opplevd en generell prisøkning de senere årene.

Til sommeren er det ventet at turist-skatten vil føre til at mange engelskmenn og tyskere heller velger å feriere i Tyrkia og Hellas enn i Spania, fordi ferien i Spania etter hvert har blitt for dyr for de som har reist til Spania for å få seg en billig sommerferie.

Lik flysmart24.no på Facebook