Passasjer kastet mynter inn i flymotoren før avgang

Det kostet flypassasjeren dyrt å kaset mynt inn i flymotoren. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

En 28 år gammel kinesisk flypassasjer ha fått erfare at det koster penger å lage problemer for et flyselskap. Han er blitt saksøkt for 180.000 norske kroner etter at han kastet mynter inn i motoren på et fly. Flyet ble øyeblikkelig tatt ut av trafikk.

Det var før en flyving med selskapet med det optimistiske navnet Lucky Air at hendelsen inntraff. Flyet, som tilhører et kinesisk lavprisselskap, skulle fly fra en av landets østlige provinser.

Det var da passasjerene skulle gå om bord at mannen så sitt snitt til å kaster mynter inn i den venstre motoren, fordi han håpet at det skulle bringe ham lykke.

Det gjorde det ikke.

Noen av selskapets ansatte fant to 1 yaun-mynter på bakken under den ene motoren, og slo straks full alarm. Ifølge avisen China Aviation Daily innrømmet 28-åringen at det var han som hadde kastet myntene, som kunne ha gjort katastrofal skade hvis de hadde kommet inn i motoren og den hadde blitt startet.

Selskapet tok ingen sjanser på at det ikke var flere mynter inne i motoren.

Derfor ble motoren nærmest skrudd fra hverandre slik at selskapet med sikkerhet kunne si at det ikke befant seg fremmedlegemer inne i den når flyet skulle tas i bruk igjen.

Avgangen, med 162 passasjerer, ble usatt til neste dag. Da ble ikke den «mynt-mannen» med, for han ble tatt hånd om av politiet.

Han satt i varetekt  flere dager før han ble sluppet fri, og det ledsaget av en regning på 140,000 yuan, som altså tilsvarer rundt 180 000 norske kroner.

Ouyang Jie, som er professor ved Civil Aviation University of China, sa at motoren ganske sikkert ville ha blitt ødelagt hvis myntene hadde vært inne i motoren under flyving.

– Motoren kunne ha begynt å riste, flyet ville miste fart og motoren til og med stoppe i luften hvis en mynt ble sugd inn i motorens kjerne. Det ville ha satt alle passasjerene om bord i stor fare, sier han til avisen. Det er ikke kjent om det ble funnet flere mynter inne i motoren.

To ganger før skal det ifølge den kinesiske luftfartsavisen skjedd at mynter er blitt kastet inn i flymotorer. En 80 år gammel dame kastet mynter inn i motoren på et fly fra China Southern Airlines, men siktelsen mot henne ble frafalt på grunn av hennes høye alder.

Lik flysmart24.no på Facebook