Norsk favorittby i Syden med tøffe tiltak mot fyll og bråk

Flere områder i Palma på Mallorca får nå restriksjoner når det gjelder servering av alkohol. Foto: Ving

En rekke byer og populære turistmål i Europa har vært tvunget til å innføre høye bøter og andre tøffe restriksjoner for å dempe fyll og bråk blant et stadig økende antall tilreisende.

Nå har også en av nordmenns absolutte favorittbyer i Syden, Palma de Mallorca, sett det nødvendig å ta samme virkemiddel i bruk.

Byen og resten av Mallorca har de senere årene opplevd en kraftig overturisme. Invasjonen har ført med seg noe i retning av et regelrett turisthat i deler av den lokale befolkning.

De reagerer mot en voldsom økning i antallet besøkende, mye fyll og bråk i gatene og et galopperende prisnivå på private boliger og hoteller. Noen tilreisende har opplevd å bli møtt av demonstranter på flyplassen som har erklært at «turismen dreper Mallorca.»

Nå har de lokale myndighetene på Mallorca bestemt seg for å sette inn tiltak før årets turistsesong starter. Selv om det er ventet at antall besøkende vil gå noe ned dette året, bestemte lokalregjeringen onsdag at det skal innføres spesielle tiltak i Palma som skal gjelde allerede fra 1. april og ut september, skriver avisen Majorca Daily Bulletin.

Det er innført en spesiell sone i byen, i Palmas sentrum-områder, der politiet nå skal intensivere kontrollen med at servering av mat og drikke skjer under kontrollerte former. Spesielt er myndighetene opptatt av å «hindre usosial oppførsel», som de sier. De fremhever at de også ønsker å skjerme den øvrige befolkning, spesielt de yngre, mot fyll og bråk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Masseturismen har fått deler av lokalbefolkningen på Mallorca til å si stopp. Her møtes ankommende turister i Palma av demonstranter på flyplassen. Foto: Arran

Det innføres regler som tar sikte på å redusere alkoholkonsumet i de aktuelle delene av byen, bl.a. blir det forbudt å reklamere for «happy hours». Det blir også forbudt å eksponere alkoholholdige varer, og de som bryter disse reglene risikerer bøter opp mot 30 000 kroner.

Dette er imidlertid ikke de eneste tiltakene som settes inn for å begrense virkningen av turismen. For kort tid siden besluttet byens myndigheter også at det til sommeren skal være en grense på tre turistskip-anløp i Palma per dag. Det har ikke vært uvanlig med seks-sju anløp per dag.

Mallorca har i mange år vært det absolutt mest populære enkeltreisemål for norske pakketurister om sommeren. Palma by har også beholdt stillingen som en meget populær storby for ovale weekend-reisende. For mange har den vært et alternativ til Barcelona, som har lidd samme skjebne med overturisme som det Mallorcas største by har.

Mest negativt for Mallorcas image har imidlertid party-turismen til øya vært, bl.a. i området Playa del Palma. Nå forberedes det også nye tiltak for å dempe denne party-aktiviteten ytterligere, bl.a. er det besluttet å innføre fysiske sperringer for å hindre åpenlys drikking i gatene.

At øya har merker en viss nedgang i turismen, tar ikke nattesøvnen fra folk i næringen.

Lokalmyndighetene på Balearene har i år uttalt at de ønsker seg et større innslag av såkalt «high end»-turister. Det betyr at man ønsker seg flere besøkende som er interessert i kultur og natur, og ikke bare er ut etter fest, sol og varme. De ønsker færre turister, som betaler mer for å bo og være på øya, og derfor mener man at nedgangen kan være hensiktsmessig.

Lik flysmart24.no på Facebook