Jobbet som pilot i 20 år på falske papirer

Styrmannen hos South African Airways hadde sørget for å forfalske papirene sine. Foto: Star Alliance

En pilot i flyselskapet South African Airways har blitt avslørt etter å ha fløyet internasjonale langruter for selskapet i over 20 år uten å ha gyldig sertifikat for slikt arbeid. Han er nå under etterforskning og har fått et saftig økonomisk krav mot seg.

For selskapet, som er et av de største i Afrika, er avsløringen meget alvorlig fordi det kan tyde på sviktende kontroll med egne ansattes formelle standard.

En sikkerhetsoffiser i selskapet er også avslørt for å ha hjulpet piloten med å dekke over sine manglende kvalifikasjoner. Piloten sa opp jobben da saken ble avslørt, mens sikkerhetsoffiseren er suspendert fra jobben.

Flyselskapet har rettet et økonomisk krav på flere millioner rand mot piloten etter avsløringen for lønn han har fått utbetalt for å være styrmann, skriver BBC.

Det var etter en flyving til Europa 6. november i fjor, fra Johannesburg til Frankfurt, at pilotens falske papirer ble avslørt.

Mannen, som jobbet som styrmann, ble gjenstand for oppmerksomhet etter å ha foretatt noen merkelige manøvre etter å ha støtt på turbulens over de sveitsiske alper.

Mannen hadde ansvaret for flyvingen akkurat da.

Hendelsen var av en slik art at den kvalifiserte for videre undersøkelser, og det var i den forbindelse det kom for en dag at styrmannen ikke hadde papirer for å fly passasjerflyet.

Mannen hadde startet i selskapet som flymekaniker, men hadde etter hvert tatt flysertifikatet. Han hadde imidlertid ikke de nødvendige kvalifikasjoner for å fly de store passasjerflyene, en airline transport pilot licence (ATPL).

Mannen har i løpet av sin tid som styrmann i selskapet fått tilbud om å bli forfremmet til kaptein, men han avslo dette tilbudet.

En slik prosess ville ha avslørt at han ikke hadde den formelle bakgrunnen for å jobbe som pilot på store passasjerfly.

En talsmann for South African Airways sier at selskapet tar saken meget alvorlig, og har for sikkerhets skyld nå sendt inn samtlige pilotlisenser til landets luftfartsmyndigheter for kontroll.

Lik flysmart24.no på Facebook