Norsk favoritt med full turistskatt – turistene rømmer

I sommer vil det koste opp mot 10 euro per person per dag i turistskatt for de som besøker Mallorca. Her fra Puerto de Soller. Foto: TUI

De lokale myndighetene på Mallorca avfeier enhver advarsel om turistsvikt til sommeren, og kjører på med høy turistskatt. Tydelige meldinger om at turister fra Norge og det øvrige Europa kommer til å rømme til andre reisemål, får ingen betydning.

Mallorca er det mest besøkte enkeltreisemålet for norske Syden-turister om sommeren.

Men etter i fjor, da lokalmyndighetene for de baleariske øyer over natten doblet turistskatten, har mange valgt å vende Mallorca ryggen fordi ferien på øyene blir for dyr. I tillegg til skatten har også det generelle prisnivået økt kraftig på øya de senere årene.

Signalene denne sommeren tyder på at nedgangen kommer til å bli betydelig, ikke minst fra de store markedene i Nord-Europa.

Hotelleierne har bedt om at den økte turistskatten må fjernes, for å avhjelpe situasjonen. Men dette er et argument turistministeren for Balearene, Bel Busquets, ikke akter å følge.

-Vi kommer ikke til å endre eller senke turistskatten denne sommeren, er den klare beskjeden fra Busquets. Myndighetene har gjort det klart at målet er å få flere «high end»-turister som er villig til å betale mer for å feriere på øya, og slik dempe de senere års overturisme som man har slitt med.

Så sent som denne uken, på en stor reisemesse i Berlin, ga tyske reiseoperatører klar beskjed om at de har redusert flyprogrammene sine til Palma. Landets solturister etterspør i mindre grad enn før turer til Mallorca og Menorca, skriver avisen Majorca Daily Bulletin.

Beskjeden er at Mallorca har blitt for dyrt som feriemål. Ikke nok med at de baleariske øyene har doblet turistskatten til opp mot 10 euro i døgnet, de senere års økt turisttrykk på Mallorca har fått hotell- og restauranteierne til å skru opp prisene kraftig.

Det var i en periode der terror i Tyrkia og økonomisk krise i Hellas førte til at turistene rømte fra de populære ferielandene og fant trøst på Mallorca der solen skinte like mye og der forholdene rolige og økonomien normal.

Den tyske reiseforbundet, DRV, opplyser at flykapasiteten til Mallorca i stedet blir satt inn til feriestedene i Tyrkia og Hellas. Mens Mallorca har falt i etterspørsel, har salget til de konkurrerende landene økt med 58 prosent så langt i vinter.

Den samme tendensen ser man i Norge. Ticket Feriereiser, som er Nordens største reisebyrå, kan melde at spesielt Tyrkia kommer som en rakett dette året. Antalya, den største flyplassen på den tyrkiske riviera, har hos Ticket økt fra sjuende til andreplass på salgslisten for kommende sommer. Kreta er her på andreplass og Mallorca på fjerdeplass.

– Bestillingene til Antalya øker med 20 prosent mot sommeren 2018. På Antalya kysten er de mange populære steder som frister for eksempel Alanya, Bodrum, barnevennlig Side og golfentusiastenes Belek,  sier markeds- og kommunikasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen,

Hos Ticket er Kreta på andreplass og Mallorca først på fjerdeplass.

Sjefen for Norges største pakkereisearrangør, Christian Grønli, har tidligere uttalt til flysmart24.no at han tror nedgangen for Mallorca fra norske Syden-turister kommer til å vare i mange år fremover. I fjor sank Mallorca-bestillingene med åtte prosent. Også Grønli mener at prisnivået på øya har blitt for høyt:

– Det har blitt like dyrt å spise ute der for en familie som hjemme i Norge, var Grønlis advarsel.

For å stanse nedgangen har hotelleierne på Mallorca forsøkt å reforhandle kontrakter med nord-europeiske reisearrangørene, i et håp om at de skal reversere noe av den reduserte flykapasiteten til Mallorca. Dessuten har de sagt seg villige til å utvide perioden med rabatt for tidlige bestillinger.

Lik flysmart24.no på Facebook