Norwegians MAX-fly kan være ute av drift i to måneder

Norwegian må sette inn erstatningsfly for MAX-flyene som er satt på bakken. Foto: orwegian må sette inn erstatningsfly for MAX-flyene som er satt på bakken. Foto: David Peacock

Norwegian har kansellert flere avganger til helgen på grunn av at selskapet har satt alle sine 18 Boeing 737 MAX 8-fly på bakken. Selskapet jobber nå intenst med å sette sammen et flyprogram for de nærmeste dagene.

Uttalelser fra amerikanske luftfartsmyndigheter, som onsdag beordret også MAX-flyene i USA satt på bakken, kan tyde på at MAX-flyene til Norwegian og alle andre selskaper blir stående på bakken en god stund.

I en melding fra FFA heter det nå at det kan ventes at flytypen kan bli tatt i bruk igjen «innen et par måneder,» ifølge avisen The Wall Street Journal.

Norwegian er hardt rammet av at flyene er satt på bakken, men til tross for den akutte situasjonen klarer selskapet å opprettholde det meste av sitt ruteplan.

Torsdag blir rundt 11 avganger innstilt hos Norwegian fra landets hovedflyplass.

Deretter tyder ruteprogrammet på at antall innstillinger blir færre:

En oversikt flysmart24.no har innhentet torsdag tilsier at bare fire avganger blir innstilt fra Gardermoen på fredag, som er en av ukens mest trafikktunge dager. Lørdag er også fire avganger kansellert.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at selskapet ennå ikke kan si nøyaktig hvor mange avganger som totalt blir innstilt i helgen.

– Det har vi rett og slett ikke oversikt over ennå, sa Sandaker-Nielsen til flysmart24.no tidlig torsdag morgen.

Selskapet arbeider nå med å sette sammen flyprogrammet for de nærmeste dagene.

Sandaker-Nielsen er opptatt av å få frem at til tross for stor dramatikk rundt at en del av selskapets flyflåte er satt på bakken, klarer selskapet å avvikle det aller meste av trafikken helt etter ruteplanen.

Torsdag er foreløpig bare fire avganger innstilt hos Norwegian fra Oslo Lufthavn:

DY 740 Oslo – Trondheim kl. 06.55

DY 326 Oslo – Harstad/Narvik kl. 13.25

DY 410 Oslo – Ålesund kl. 15.05

DY 1020 Oslo – Warszawa kl. 19.20

Lørdag er DY 340 fra Oslo til Bodø kl. 08.30 kansellert, det samme med DY 612 fra Oslo til Bergen kl. 13.20, og DY 538 fra Oslo til Stavanger kl. 14.10. Endelig er DY 948 fra Oslo til København kl. 17.30 også innstilt.

Det er Oslo Lufthavn som er hardest rammet for Norwegian. Mens det foreløpig er fire kanselleringer pp Gardermoen, er ingen flyavganger ennå innstilt på flyplassen i København og bare én avgang fra Stockholm, det gjelder ruten til Dubai.

Situasjonen for den kriserammede flytypen Boeing 737 MAX 8 og 9 ble ytterligere forverret onsdag da også FAA i USA beordret flyene satt på bakken.

Dette rammet alle de store flyselskapene i landet, som American Airlines, Delta Air Lines og United Airlines.

Lik flysmart24.no på Facebook