Nye taxfree-poser skal bremse den økende flyfylla

Flypassasjerer som kjøper alkohol på britiske flyplasser får varene lagt i en forseglet pose. Foto: World Duty Free

En av Europas største taxfree-kjeder har lansert et tiltak som man håper skal redusere antall tilfeller av fyll og bråk om bord på fly. Den har rett og slett gjort taxfree-posen til et hovedvåpen.

Undersøkelser har vist at det er drikkingen på flyplassene som utløser de fleste voldsepisodene i luften, og ofte dreier det seg om alkohol kjøpt i taxfree-butikkene. Derfor har taxfree-næringen angrepet dette fenomenet på en enkel måte:

Øl, vin og brennevin selges kun i forseglede poser som ikke skal kunne åpnes før kunden er fremme på bestemmelsesstedet.

For å avklare det med én gang: Det er liten fare for at passasjeren skal kunne bryte forseglingen og forsyne seg av innholdet. Posene er så sterke at det må saks eller kniv til for å åpne dem, og slikt utstyr er det få reisende som bærer på seg fordi de vanskelig å få med seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Det er britiske flyplasser som får dette tiltaket først. Ifølge avisen The Times er dette første gang duty free-næringen har igangsatt tiltak i forbindelse med de økende tilfellene av fyll og bråk på fly. Spesielt har det vært mange episoder på fly fra Storbritannia og til de populære feriestedene langs Middelhavskysten.

Senest for noen dager siden brøt det ut en regelrett slåsskamp mellom passasjerer på et Ryanair-fly på vei fra Glasgow til Tenerife. Tidligere har det vært en rekke tilfeller av uro og bråk, spesielt på Ryanair-fly, og som har ført til at pilotene har måttet gå ned på nærmeste flyplass og få lokalt politi til å ta seg av bråkmakerne.

Bråkete flypassasjerer er slett ikke bare et britisk fenomen. Også i Norge har denne type hendelser økt kraftig.

En oversikt som Luftfartstilsynet har utarbeidet for bladet Parat Luftfart, viser at de 10 årene fra 2007 til 2017, økte antall rapporterte tilfeller av «unruly passengers» ni ganger – fra 14 til 123 tilfeller.

Det er forbudt på alle lufthavner, i Norge inkludert, å konsumere alkohol kjøpt på flyplassenes traxfree-butikker så lenge man befinner seg på flyplassen og underveis i flyet.

Hos Travel Retail Norway TRN), som driver det aller meste av taxfree-salg på norske flyplasser, har man ikke vurdert å gå til tiltak som i England.

– Nei, vi har ikke sett på akkurat dette tiltaket, men jobber regelmessig med problemstillingen. Alkohol fra taxfree skal nytes når reisen er ferdig, så derfor selger vi blant annet ikke avkjølte varer, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.no.

TRN avstår fra å selge avkjølte hvitvin og øl fordi man mener færre vil finne på å drikke lunkne varer.

Posene som World Duty Free selger alkoholen i har påskriften om at den forseglede bagen ikke skal åpnes før passasjeren har kommet frem til reisemålet.

Både flyselskap og flyplasser har hatt et ekstra fokus på forstyrrelser på flyplasser og i luften som følge av det økende antall tilfeller av bråk på flyplassene.

– Vi må jobbe sammen med flyplassene for å gjøre denne type oppførsel sosialt uakseptabelt, sier en talsmann for taxfree-selskapet.

Lik flysmart24.no på Facebook