Slår alarm om massive flyforsinkelser i vår og sommer

Det kan bli massive forsinkelser i flytrafikken i vår og sommer på grunn av sprengt luftrom over Europa. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Europa ser ut til gå mot en sommer med massive flyforsinkelser som vil ramme ferietrafikken hardt. I februar økte forsinkelsene med 46 prosent, og det i en måned med liten trafikk. – Det vil bli verre utover  i året, advarer flyanalytiker.

De første krisemeldingene for sommeren har allerede kommet fra Spania.

Signalene fra spanjolene underbygges av ferske tall fra Eurocontrol, som koordinerer lufttrafikktjenesten i hele Europa. Tallene for februar viser at forsinkelser målt i antall minutter økte med 46 prosent i forhold til samme måned i fjor.

Dette får flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair til å slå alarm foran de trafikktunge sommermånedene. Det kan bli lenge å vente for nordmenn og andre nordeuropeere som skal passere det travle luftrommet på vei mot feriemålene langs Middelhavskysten i fly:

– Det er ingen grunn å håpe at dette vil bli bedre utover året, heller tvert i mot. Februar er absolutt lavsesong og når høysesongen setter inn mot sommeren er det grunn til å regne med enda flere forsinkelser enn i fjor, sier Elnæs til flysmart24.no. Han sier at årsaken ligger i land som Frankrike og Spania, og ikke i Skandinavia.

Forsinkelsene måles underveis fra en flyplass til en annen og viste i februar på 12 000 minutter per dag. Eurocontrol måler også forsinkelser på flyplassene, og disse økte med 16 prosent i forhold til i fjor. Dette mens trafikken bare øke marginalt i Europa, med tre prosent.

Hans Jørgen Elnæs. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Elnæs sier at denne situasjonen ikke bare koster flyselskapene store summer, men også kommer til å skape store forsinkelser og irritasjoner hos det reisende publikum.

Flyselskapenes sommersesong er like om hjørnet, og med den øker flytrafikken gradvis utover mot den heftigste høysesongen i juni, juli og august.

LES OGSÅ: Avslører juks med billigbilletter

Allerede nå varsler flygeledere i Spania gjennom avisene i landet at reisende bør regne med at det blir forsinkelser. De skylder på at det er for få ansatte for å dekke behovet.

Flygelderforeningen UCSA viser til at det på kontrollsentralen for Balearene i Palma de Mallorca for tiden mangler åtte kontrollører i forhold til i fjor, men at situasjonen er verre andre steder. Det er flyplassene i Madrid,  Barcelona og Balearene som blir mest berørt fordi de har den desidert største trafikkmengden.

Situasjonen i luftrommet over Europa har vært presset lenge, og dette har flygelederne utnyttet til fulle. Foran hver sommer trues det med og gjennomføres streiker i bl.a. Frankrike og Spania.

Dette mener Elnæs det må bli en bedre kontroll på, og mener det er flere årsaker til at det har blitt stadig flere forsinkede fly de senere årene:

– Det er underskudd på flygeledere, gammelt utstyr, økt flytrafikk, streiker og aksjoner samt at hvert enkelt land kontrollerer sitt luftrom. Første steg til forbedring er at streiker og aksjoner må varsles i rimelig tid, minst 14 dagers varsel, da kan flyselskapene tilpasse seg bedre, mener han.

Hos Avinor sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen at det var årsaker som lå utenfor norsk kontroll som skapte forsinkelsene i fjor, men vil ikke si noe som situasjonen utover i året:

-Vi gjør som vi alltid gjør – forbereder oss best mulig i samarbeid partnerne våre rundt på flyplassen med utgangspunkt i at reisende skal få en best mulig start eller avslutning på ferien sin, sier Andersen til flysmart24.no.

Lik flysmart24.no på Facebook