– Dette har jeg sett bare tre ganger på 15 år

Når Boeing 737-flyet tar av fra flyplassen i Düsseldorf strømmer det væske ut av den ene vingen. Foto: YouTube

En av Europas aller ivrigste flyspottere følger nøye med hva som skjer rundt flyplassen i den tyske byen Düsseldorf. Han får med seg mange spektakulære hendelser, men opplevelsen her om dagen hører absolutt med til sjeldenheten.

Mannen har filmet tusenvis av flyavganger, men sier det er sjelden han har opplevd å se et fly tømme drivstoff fra vingene når det er i ferd med å ta av, slik som i dette aktuelle tilfellet.

-Dette har jeg bare sett tre ganger på 15 år, skriver flyfotografen Martin Bogdan – alias Cargospotter – på YouTube.

Der har han også lagt ut hendelsen med Boeing 737-flyet som nå har blitt avisstoff flere steder i Europa. For utenforstående kan det se ut som en fatal hendelse.

Det et det ikke, beroliger fagfolkene.

Lederen for flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, forklarer under videoen hva som skjer.

Artikkelen fortsetter under videoen

Skatval sier at flyet har drivstofftanker både i flykroppen og i vingene, og situasjonen som på dette flyet oppstår fordi tankene er fulle og at det oppstår økt trykk når flyet skal ta av.

Han sier at situasjonen oppstår som følge av at drivstofftankene som flyet har i vingene har blitt fylt opp først, og at sentertanken – den som ligger i selve flykroppen – blir fylt opp etterpå.

Jo Bjørn Skatval. Foto: Privat

– Samtidig vil vingen, når den får løft nedover rullebanen, løftes litt som en ser på videoen. Dette kan da både endre tilgjengelig volum og skape bevegelse i drivstoffet. Alle disse faktorene kan føre til at små mengder fuel presses ut igjennom overtrykksventiler, sier Skatval.

Han forsikrer:

– Mengden drivstoff som forsvinner har ingen betydning for det planlagte forbruket eller de påkrevde reservene flyet skal ha, sier Skatval.

Det siste betyr at flyet alltid har med mer drivstoff enn beregnet, for å kunne returnere eller gå til annen flyplass hvis det oppstår en akutt situasjon som krever det.

Lik flysmart24.no på Facebook