Eslene får store skader av å frakte tunge turister

Mange tunge turer for eslene på Santorini, som får skader av det slitsomme arbeidet. Foto: Apollo

Stadig tyngre turister påfører eslene åpne sår på ryggen, og dyrene blir fullstendig utmattet etter lange arbeidsdager i stekende sol. Lokalmyndightene på den greske postkortøya Santorini har bestemt at ingen turister over 100 kilo får lov til å ri på eslene.

Santorini er en av de aller mest populære ferieøyene i Hellas. Den voldsomme tilstrømmingen av cruise-turister og andre reisende til øya har imidlertid blitt en stor utfordring for de mange eslene som brukes som arbeidsdyr i turistnæringen.

De fleste beslekende vil opp i høydene på øya, og fordi den er så bratt har man lenge brukt esler og muldyr til å frakte turister opp de bratte bakkene.

Nå har imidlertid en lite sjarmerende konsekvens av denne virksomheten kommet for en dag. Mange anklager næringen for å drive direkte dyremishandling.

Mange av dyrene har fått store, åpne sår på ryggen fordi de har måttet frakte de stadig tykkere turistene opp de bratte steintrappene opp til toppen. Dit er det 400 høydemeter.

Mange av eslene har også fått skader på ryggsøylen av den tunge transporten. Den skjer som oftest i sterk sommerhete, og hvor det er lite skygge for dyrene.

Hver dag skal hver av dem opp og ned fire-fem ganger med tung last besøkende på ryggen, skriver avisen The Guardian.

Bilder som har blitt publisert av esler og muldyr som sliter seg oppover bakkene med sterkt overvektige turister på ryggen, har vakt sterke reaksjoner.

At det også har blitt vist dyr med store, åpne sår fordi sadelen ikke har vært dimensjonert etter dyrekroppen, har ikke dempet sinnet over hvordan eslene blir behandlet.

Derfor er det innført en grense på 100 kilo, og at eslene ikke skal bære tyngre turister enn en femtedel av deres egen vekt.

Lokale dyrevern-aktivister har overfor den birtiske avisen sagt at det er den økte turismen og stigende fedmekurve blant turistene som er årsaken til de alvorlige skadene på dyrene.

Den lokale borgermesteren, Nikos Zorzos, sier han er helt enig med dyrevernerne, og har nå tatt et initiativ overfor cruiseselskapene om å følge de nye vektgrensene. Dette er noe cruiserederiene har sagt at de er innstilt på å følge.

Turistene blir bedt om å ta bena fatt når de skal opp på oya.

Dessuten går det en kabelbane opp til de øvre delene av Santorini. Problemet er at tilstrømmingen av turister er så stor – opptil 17 000 på en dag etter hvert – at banen ikke klarer å ta unna for alle som vil opp og nyte utsikten. Derfor blir eslene stadig brukt.

Så, hvorfor tar ikke dyreeierne selv affære? – Det har utviklet seg til en beinhard forretning, sier den danske topp-politikeren Pia Kjærsgaard. Hun har selv hus på øya og sier til avisen Ekstra Bladet at bl.a. grekerne har et noe annerledes forhold til dyrevern enn det vi i Skandinavia er vant med.

Lik flysmart24.no på Facebook