Verdens lengste innenriksrute tar et halvt døgn

Den som skal fly verdens lengste innenriksrute må like å fly. Foto: Hawaiian Airlines

Den som har planer om å reise med verdens lengste non stop innenriksrute, bør beregne seg god tid og være glad i å fly. Den varer fire ganger lenger enn den lengste ruten innenfor Norge.

Den nye rekordruten går fra Boston på USAs østkyst, over hele det amerikanske kontinent og til Honolulu på Hawaii, og opereres av det lokale flyselskapet Hawaiian Airlines.

Turen til øystaten i Stillehavet er beregnet til å ta nesten 11 timer og 25 minutter, men på avgangene i den første ukene har passasjerene måttet sitte om bord  i nesten et halvt døgn på den nesten 8 200 km lange strekningen.

I norsk sammenheng utgjør denne flytiden en tur frem og tilbake fra Oslo til Gran Canaria,

I forhold til Hawaii-ruten blir Norges lengste innenriksrute, fra Oslo til Longyearbyen på Svalbard, bare for en kort lokalrute å regne. Den tar nesten 3 timer å fly non stop, og er faktisk den lengste innenriksruten i Europa.

Både SAS og Norwegian flyr Oslo – Longyearbyen non stop. Avstanden er på 2020 kilometer

I USA er det derimot snakk om atskillig større saker. Fra før av har en annen av Hawaii-selskapets ruter, fra New York, vært den lengste innenriksruten.

Nå blir den altså overkjørt av Boston, som ligger enda lenger øst enn verdensmetropolen, skriver den engelske avisen The Independent.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ruten mellom Boston og Honolulu går over hele det amerikanske kontinent. Kart: Great Circle Mapper

Hawaiian Airlines bruker en typisk langdistanse-maskin, en Airbus A330, på ruten, med plass for 278 passasjerer. Det er 18 seter på første klasse, resten er økonomiklasse-seter.

Avisen skriver at rekorden mellom Boston og Honolulu ikke kommer til å bli slått. Rett og slett fordi det ikke fins noen større byer i USA som ligger lenger vest enn Honolulu og ingen øst for Boston som har et passasjergrunnlag som gjør en non stop-rute aktuell.

Verdens lengste flyrute er det Singapore Airlines som flyr. Den er 16 700 km lang og går til Newark-flyplassen utenfor New York.

Den varer i 19 timer, og ble gjenåpnet i fjor da selskapet satte inn en spesialbygd Airbus A350-900ULR (ultra longe range) på ruten. Den har ingen økonomikabin, men kun business class med 67 seter og Premium economy med 161 seter.

Og verdens korteste innenriksrute? Den finner man på Orkenøyene og går mellom Westray og Papa Westray. Her rekker man så vidt å spenne på seg sikkerhetsbeltet etter avgang, for etter to minutter i luften er man fremme.

Lik flysmart24.no på Facebook